Riksbanken: Då höjs räntan

avJosefin Westin

Publicerad:
Uppdaterad:

Riksbanken håller fast vid sin linje och låter reporäntan ligga oförändrad på -0,5 procent.
Däremot senareläggs prognosen för när nästa höjning kan ske – först mot slutet av 2018.
– Det är oerhört svårt för Riksbanken att komma igång med sina höjningar, säger Elisabeth Kompbel, makroekonom på SEB i Ekonomistudion

Reporäntan har legat oförändrad i över två år. I februari 2016 sänktes räntan till rekordnivån -0,5 procent och där har den fått ligga kvar.

Som väntat lämnar Riksbanken den här viktiga styrräntan oförändrad.

Höjs senare i år

Riksbankens direktion bedömer däremot att räntan ska höjas mot slutet av 2018. Det är något senare än vad Riksbanken tidigare har sagt i sina prognoser.

Att höjningen nu skjuts upp beror på att inflationen behöver fortsatt stöd av penningpolitiken. Den ligger i dag på två procent och det beror delvis på att energipriserna ökat snabbt.

”Den underliggande inflationen har däremot varit låg den senaste tiden, vilket reser frågetecken om styrkan i inflationsutvecklingen”, skriver Riksbanken.

Elisabeth Kompbel, makroekonom på SEB i Ekonomistudion:

– Det finns en tendens att målet är klistrat kring två procent och det är svårt att få upp inflationen på kort sikt.

På grund av det här menar Riksbanken att penningpolitiken ska vara fortsatt expansiv och reporäntan oförändrad, motiverar Riksbanken sitt beslut.

– Det är oerhört svårt för Riksbanken att komma igång med sina höjningar och svårt att se vad som får Riksbanken att vända kurs, säger Elisabeth Kompbel.

Plusräntan dröjer

Enligt Riksbankens förra prognos kunde en höjning av reporäntan komma redan i juli eller september. Flera bedömare hade hoppats att direktionen skulle gå på den linjen.

– Riksbanken kunde ha tagit tillfället i akt att göra små höjningar men det har blivit tydligt att Riksbanken vill värna inflationsmålet på två procent, säger Johan Carlström, reporter på SvD Näringsliv i Ekonomistudion.

Räntan ska dock höjas med långsam takt i slutet av det här året. I mitten av 2019 väntas reporäntan ligga på -0,13 procent och ett år senare på en plusränta på 0,42 procent. Först under år 2021 tros reporäntan ligga på över en procent, 1,01 procent för att vara exakt, enligt Riksbankens prognos.

Riksbankens innehav av statsobligationer ligger på drygt 320 miljoner kronor. Tills vidare har direktionen beslutat om att återinvestera förfall och kupongbetalningar på obligationsportföljen.

Beslutet om reporäntan börjar gälla från den 2 maj.

Hur kommer hushållen påverkas av det här beslutet?

– Man kan njuta av låga räntor lite längre än vad man trodde tidigare. Nu pratar man om höjning i slutet av året och då kommer det gå väldigt långsamt fram, säger Johan Carlström.

Foto: Claudio Bresciani / TT
Riksbankschefen Stefan Ingves.
Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM
MER OM MIN EKONOMI