Så här blir din ekonomi 2008

MIN EKONOMI

Mer i plånboken för de allra flesta

1 av 4 | Foto: VÅGAR INTE SÄLJA Stig Gustavsson och hans fru ville sälja både villan i Upplands-Väsby och sommarstugan för att flytta till lägenhet. Men med uppskovsräntan blir det för dyrt att sälja. ”Nu får vi bo kvar så länge vi orkar”, säger Stig.

Högre löner och slopad förmögenhetsskatt. 2008 blir ännu ett gott plånboksår för de allra flesta.

Men uppskovsräntan riskerar att bli en kalldusch för många.

– De som sitter med stora uppskov kan få en tajt ekonomi, säger privatekonomen Ylva Yngveson.

När det var som värst betalade mekanikern Lasse Hasselfeldt på Rådmansö utanför Norrtälje över 50 000 kronor om året, bara i fastighets- och förmögenhetsskatt.

– Det var hemskt. Jag sålde bilen, båten, en motorcykel och en massa annan bråte för att få ner lånen så mycket jag kunde, säger han.

När förmögenhetsskatten försvunnit betyder det nästan 2 000 kronor mer i plånboken för familjen – varje månad. I deklarationen 2009 ersätts fastighetsskatten med en fast kommunal avgift på 6 000 kronor, vilket betyder ett tillskott på ytterligare 20 000 om året för familjen Hasselfeldt. Men Lasse vill inte se sig som en vinnare.

– Det är inte mer än rättvist, egentligen borde man kräva tillbaka alla pengar man har tvingats betala, säger han.

Uppskovsräntan slår hårt

Bostaden är den största utgiften för hushållen och det är också där de största förändringarna sker 2008. Den nya uppskovsräntan slår hårdast mot storstadsbor som sålt bostaden med stora vinster. För dem som lagt in hela vinsten i ett nytt boende kan det bli svårt att få pengarna att räcka.

Ylva Yngveson på Institutet för privatekonomi är kritisk.

– Jag tycker att det är väldigt olyckligt. Många har bundit upp sig på dyra lån, men räknat med att man får det här uppskovet. Det kan bli väldigt stora belopp, säger hon.

Ann-Sofie Magnusson på småländska Ikanobanken har en annan syn på saken.

– Jag har aldrig förstått varför folk ska få ha så stor skattekredit. Det har ju bara gjort att priserna har stigit ännu mer i storstäderna. Jag tycker inte att det är mer än rätt att man får betala, säger hon.

Pensionärerna får minst

Uppskovsräntan gjorde att Stig Gustavsson i Upplands-Väsby och hans hustru ställde in planerna på att sälja villan och sommarstugan och flytta till lägenhet.

– Det hade blivit väldigt dyrt med uppskovet. Här bor vi ju nästan gratis. Nu får vi bo kvar så länge vi orkar,

säger han.

De största förlorarna nästa år är pensionärerna vars pension bara räknas upp med index.

– Den pensionär som har bostadstillägg kompenseras ganska bra, men den som inte har det får det svårt, säger Ylva Yngveson.

ARTIKELN HANDLAR OM