Kontanter inte välkomna på ABBA-museet

avJens Peterson

Björn Ulvaeus: Allt är kontantlöst

1 av 3 | Foto: JERKER IVARSSON
Björn Ulvaeus har slutat använda kontanter och på ABBA-museet kommer det inte vara möjligt att betala med cash.

Björn Ulvaeus har slutat använda kontanter. Han vill att vi alla ska göra det.

Första steget blir ABBA-museet. Där går inte att betala kontant för inträde eller shoppande.

– Allt i huset är kontantlöst, säger Björn Ulvaeus. Många kommer att tycka vi är galningar.

ABBA-museet och Swedish music hall of fame öppnar den 7 maj i Stockholm. Signaturmelodin kunde vara Povel Ramels ”Underbart är kort”. Kontanter är inte välkomna.

– Vi har bestämt oss, säger Björn Ulvaeus. Det är en enorm besparing att slippa kontanter. Även större säkerhet för personalen. I Stockholm är vi nästan cashless som det är. Men vi kanske kan riskera att gå miste om en del besökare.

Han har länge tyckt att vi ska sluta med kontanter.

– Jag har själv inte haft kontanter på ett år. Någon gång har det behövts en femkrona för en kundvagn på snabbköpet och då har min fru haft en. I övrigt har det inte varit besvärligt en enda gång.

Ser inga nackdelar

Björn Ulvaeus kan inte se några nackdelar med att skippa kontanter.

– Det tar längre tid att lämna fram en hundralapp när man köper en kopp kaffe. Det är inte besvärligare med kort. Det finns våldsamma vinster att göra. Den svarta sektorn skulle krympa. Tänk vad mycket mer skatteintäkter det skulle bli. Vi kunde rusta upp sjukhus eller vad som helst.

Du har haft dina duster med skattemyndigheten och uppmärksammats för stora inkomster och vinster.

Du är inte rädd att förknippas med en diskussion om pengar?

– Ja, ”Money money money” blir väl rubriken på det här, säger Björn Ulvaeus. Jag är 67 år och säger det jag tycker är viktigt. Det borde finnas en seriös debatt om det här. Annars blir det ”den där gamla idioten, vad vet han om det? Den där popsnubben ska väl inte uttala sig om sånt.” Men det gör jag i alla fall.

Det finns andra som tänker i samma banor. Pia Bergman är hög chef på Skatteverket.

– Kontanter är förutsättningen för den grova brottsligheten, säger hon. Jag leder arbetet nationellt mot den grova ekonomiska brottsligheten och kontanter behövs för att de ska generera vinster.

Vad innebär det att ABBA-museet inte tar kontanter?

– Det har ett symbolvärde, säger Pia Bergman. Det gör inte att kriminaliteten i Sverige plötsligt minskar. Det är bara en aktör, men Björn Ulvaeus vill ta debatten och det är viktigt.

Kan man avskaffa kontanter i Sverige?

– Det är inte realistiskt på kort sikt, men på lång sikt kan det hända, säger Pia Bergman. I stora delar av samhället kan vi klara oss utan kontanter. Det viktiga att du och jag och tant Elsa betalar spårbart och tar kvitto. För vår säkerhets skull.

Blev bestulen

Det var inbrott som gav Björn Ulvaeus tanken på att ta bort mynt och sedlar.

– Min son blev bestulen för några år sedan. Då kom idén. Inget samhälle på jorden skulle vara bättre än Sverige på detta. Vi har en liten valuta som bara används inom våra gränser. Utan kontanter skulle vi slippa cykeltjuven och tv-tjuven. Vem skulle stjäla koppar om det inte gick att sälja den mot kontanter?

ABBA-museet delar hus med den svenska populärmusikens historia. Museet ligger vid Gröna Lund och Skansen på Djurgården. Där finns också en affär. Man kan boka biljett i förväg till en viss tid, eller köpa på plats.  Överallt är det bara kort som gäller.

– Vi kommer att pedagogiskt tala om hur det ligger till och hur man ska göra, säger Björn Ulvaeus. Vi kommer att ha skärmar överallt som informerar och berätta för folk i kön. Om, det nu blir någon kö.

ARTIKELN HANDLAR OM