Bankerna: Räntan sänks i morgon

1 av 3
MIN EKONOMI

Riksbanken sänker räntan.

Det tror 7 av 9 experter om räntebeskedet i morgon, enligt Aftonbladets undersökning.

– Klappat och klart för sänkning, säger Robert Bergqvist, chefekonom på SEB.

I morgon kommer årets sjätte och sista räntebesked från Riksbanken. Reporäntan styr en stor del av bankernas lån, och i förlängningen vad bolånekunderna får betala för ränta på sina bolån. Aftonbladet har pratat med nio av Sveriges största banker. Av dem tror sju att Riksbanken sänker räntan i morgon.

– Svag konjunktur, låg inflation och hög arbetslöshet gör att Riksbanken sänker räntan i december trots fortsatt oro för hushållens skuldsättning, säger Annika Winsth, chefsekonom på Nordea.

Svag tillväxt

Den statistik som kommit på senare tid talar för att den svenska ekonomin har en svagare tillväxt än vad Riksbanken tidigare förväntat sig. Siffror som kom från SCB förra veckan visade att priserna och inflationstakten sjunker. Dessutom visade sig arbetslösheten högre än vad experterna trodde. Allt detta är tecken på att ekonomin är sämre än väntat. Medlemmar i riksbanksdirektionen, den grupp på sex personer som bestämmer över reporäntan, har betonat att SCB-siffrorna har stor betydelse för beskedet imorgon. Riksbankens förväntningar i kombination med de svaga siffrorna är huvudskälen till att bankexperterna nu tror att räntan sänks.

– För sänkning talar dels att två av sex ledamöter ville sänka redan i oktober och dels att sedan oktober har en del konjunkturdata försämrats. Dessutom har ECB sänkt sin styrränta nyligen, säger Tor Borg, chefekonom på SBAB.

Höga skulder talar mot sänkning

Även andra experter tror att det mesta talar för en sänkning. Nyhetsbyrån Six gjorde en undersökning förra veckan där de kom fram till att sannolikheten för en sänkning av räntan var 80 procent. Tidigare i år har Riksbanken lämnat räntan oförändrad. Ett av skälen är hushållens höga skuldbörda, som har forsatt öka, och som skulle kunna tala för att räntan lämnas oförändrad.

Så tror din bank om räntebeskedet.

ARTIKELN HANDLAR OM