Viktigt kolla sina rot- och rutavdrag

Publicerad:
Uppdaterad:

Privatekonomi

Annika Creutzer: Särskilt viktigt att kontrollera sänkta skatten för tjänster du köpt

Dags att kontrollera dina rot- och rut-avdrag.

Om du inte gjort rätt från början är risken är stor att du får betala kvarskatt.

Annika Creutzer, chefredaktör för sajten Pengar24.

Nu skickas årets deklarationsblanketter ut. Och bland alla andra uppgifter är det särskilt viktigt att du kontrollerar den sänkta skatt du får för tjänster du köpt.

Hustjänster, som populärt kallas rot och rut, är numera förenklat. Du slipper numera ligga ute med pengar som du sedan får tillbaka på skatten. Istället betalar du halva arbetskostnaden till företaget du anlitat. Företaget får den andra halva av arbetskostnaden betald direkt från Skatteverket.

Lovade att betala

När du anlitade företaget så lovade du i praktiken att du betalar tillräckligt med skatt för att det ska täcka avdraget.

Men är din skatt lägre än det du fått preliminärt avdrag för, så riskerar du att få betala tillbaka pengar till Skatteverket. Du får helt enkelt kvarskatt.

Den maximala skattesänkningen får du om du köper tjänster med arbetskostnader på 100 000 kr. Det ger en skattereduktion på 50 000 kr. Men för att kunna full skattesänkning måste du ha en inkomst på ungefär 25 000 kr. Har du mycket hög kommunalskatt kan det räcka med något mindre. Har du avdrag för räntor, resor till och från jobbet eller andra avdrag räcker det inte med 25 000 kr. Då måste du tjäna ännu mer. Har du bara pensionsinkomster och inte får jobbskatteavdraget så är räcker det med att du tjänar cirka 17 000 kronor för att du ska få maximal skattereduktion.

Det är också en del annat att tänka på. Du som köpare av tjänsterna är också ansvarig för att de inskickade uppgifterna är korrekta, till exempel att det bara är arbetstid och inte material eller maskintid som ingår i det belopp som rapporterats in av städfirman eller byggbolaget.

Skatteverket hör av sig

Skatteverket lär höra av sig om du köpt städning tillsammans med flytt och beloppen är orimliga. Att anlita flyttfirman för en flytt ger inte sänkt skatt men det gör städningen som du kanske också beställde av firman. Står det då på fakturan att det är städat för 12 000 kronor och flytten kostar 4 000 kronor så finns det anledning för Skatteverket att tro att det är frågan om skattefusk.

När du anlitade ett företag för ett rot-arbete så intygade du samtidigt att du äger bostaden helt eller delvis. Skulle det inte stämma vid en granskning så kan du också bli återbetalningsskyldig och få straff i form av skattetillägg.

För hushållstjänsterna, rut, krävs däremot inget ägande. Även du som bor i hyresrätt eller hyr en fjällstuga kan få skattereduktion för exempelvis städningen.

Fotnot: I årets deklaration får den som får skattereduktion för rot-arbete sin skatt sänkt med i genomsnitt 14 900 kronor. För rut-tjänster är den genomsnittliga skattesänkningen 3 900 kronor. Ungefär 54 000 personer har utnyttjat skattereduktionen maximalt och får en skattereduktion på 50 000 kronor.

Annika Creutzer

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN