Partierna överens: Så ska pensionsåldern höjas

avStefan Hesserud Persson

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Johnér
Om du jobbat i 44 år kan du gå i pension tidigare, enligt förslaget.

En majoritet i riksdagen är på väg att enas om höjd pensionsålder, rapporterar Dagens Nyheter. Men om du har jobbat länge kan du få ta ut pensionen tidigare, skriver tidningen.

Diskussionen om att höja gränsen för när den allmänna pensionen ska kunna tas ut har pågått länge. Men nu ser partierna i den parlamentariskt sammansatta pensionsgruppen ut att vara nära en uppgörelse, skriver DN.

Får jobba längre

Gruppen, som består av representanter från samtliga riksdagspartiet förutom Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet, väntas inom kort föreslå en höjning av gränsen från dagens 61 år till 63 år. Höjningen ska ske successivt under en femårsperiod.

Dessutom ska gränsen för den som vill jobba längre höjas från 67 till 69 år.

Ny 44-årsgräns

Det är känt sedan tidigare. Nyheten i förslaget är enligt DN att den som yrkesarbetat i 44 år ska kunna ta ut den allmänna pensionen tidigare. Den som började arbeta redan vid 18 års ålder ska alltså kunna ta ut pensionen vid 62 års ålder.

Syftet är bland annat att blidka LO, som varit kritiska mot att många av deras medlemmar har svårt att ens orka arbeta så länge som dagens regler kräver. Dessutom hoppas pensionsgruppen att förslaget ska kunna få fler unga människor att börja jobba tidigare.

Så fungerar det med pension 00:50
Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Pension