Tror på höga bopriser

MIN EKONOMI

En stor majoritet av hushållen tror på fortsatt stigande bopriser, enligt SEB:s boprisindikator.

70 procent av de tillfrågade hushållen tror att bostadspriserna fortsätter stiga under det kommande året, enligt banken SEB:s boprisindiaktor. Det är en marginell minskning från förra månaden då siffran var 71 procent. Andelen som tror på fallande priser har ökat från 7 till 8 procent i den senaste undersökningen.

– Det är en stor majoritet som tror på fortsatta prisuppgångar. Det stora lyftet kom dock redan förra månaden och Riksbankens stora sänkning av reporäntan fick alltså inte boprisindikatorn att lyfta ytterligare, säger SEB:s privatekonom Jens Magnusson i en kommentar.

– En tänkbar förklaring är att räntorna redan är så låga att hushållen inte tror att ytterligare sänkningar har någon större betydelse. Det kan också vara så att de förväntar sig att de sänkta räntorna kommer att vägas upp av åtgärder som är inriktade på att minska hushållens skuldsättning, säger Jens Magnusson.

Andelen hushåll som planerar att binda räntan på bolånen är fortsatt liten men ökar från förra månadens 2 procent till 4 procent.

Aftonbladet Spara smart

ARTIKELN HANDLAR OM