Mina aktier rasade med 98,4 procent

MIN EKONOMI

Läsarnas egna berättelser om hur de drabbats av börsraset

Sex av tio svenskar sparar i fonder. Och en av tre sparar i aktier.

Så när Stockholmsbörsen backar med 35 procent på ett halvår är det många som drabbas.

Här är några av läsarnas berättelser.

"680 000 kronor är mycket för en vanlig skiten arbetare som ärvt pengarna och slarvat dem på Ericsson och Skandia."

"Jag har förlorat ungefär 95 000 kronor. Det värsta är en aktie där inköpsvärdet var 25 kr och idag är den värd 5 öre. Läropengar, jag är i varje fall inte belånad."

”Ligger nu närmare 40 000 kronor back på mina aktier och fonder. Köpte naturligtvis Telia när de börsintroducerades och jag har även börsraketen Skandia, som jag införskaffade för 167 kronor, i min portfölj. H&M köpte jag för 270 kronor dagarna innan det fria fallet på 30 procent. Mina fonder har en vikt på Global Technologies vilka har rasat i värde.

Är dock mindre bekymrad för fonderna eftersom jag månadssparar och det betyder ju att man snabbare hämtar hem förlusterna vid en uppgång. Men aktierna däremot ser det mörkt ut. Det känns ju inte som om Skandia kommer att gå upp 800 procent nästa vecka.”

"På tok för mycket, köpa aktier i telia är den sämsta affär jag någonsin gjort. Och det bör tillläggas att jag gjort många dumma affärer!"

"Varför inbilla Svenska folket att de här pengarna har funnits? Det är ju fiktiva icke-existerande pengar börsen handlar om.

Om någon idiot tycker att min bil är värd en miljon, nästa dag 2 miljoner kronor. Dag tre har den sjunkit i värde till mera normala 15000 kronor - har jag då förlorat 1 985 000 kronor? Var är dessa pengar? Hur ska jag nu klara mig?

Allt är ju bara bluff och båg. Ett stort kedjebrev "

"Började satsa i IT, Telecom och Bioteknik fonder efter den 11:e september i tron att botten var nådd. Bioteknik var ett bra komplement till IT trodde jag. Jag hade mycket fel. Rå-torsk på alla fronter. Speciellt fallet i bioteknik och läkemedel har varit grymt sen i julas.

Har förlorat 70 000 av ett successivt insatt kapital på 120 000 efter 11 september 11.

Det känns tungt eftersom det var pengar jag redan hade. Måste vänta 4-5 år innan det är tillbaka på dessa nivåer om det nu blir en uppgång. Tittar man tillbaka på statistiken till tidigt 90-tal skulle ju börserna (speciellt i USA) kunna falla ytterligare 30-50 procent.

Den som inte tror att detta har realekonomiska effekter har fel! Jag kommer nu ej att kunna köpa vare sig dator eller bil eller kunna flytta inom den närmaste tiden vilket jag planerat. Har tjänat mer pengar på att panta burkar i sommar, hehe!"

”Köpte aktier för mina surt förvärvade skattade pengar ett år innan it-bubblan sprack. 350 000 hade jag sparat ihop och som var uppe i 450 000 som mest. Hade rätt bra spridning (läkemedel, it, kläder mm).

När it-bubblan sprack trodde jag hela tiden att botten var nådd och sålde successivt av dom andra aktierna

för att köpa ännu mer i dom "hippa" it-aktierna som ju bara MÅSTE gå upp. Så nu, idag, är mina satsade 350 000 kronor värda exakt 5 600 kronor. Ett smärre ras på 98,4 procent. Grattis! En STARK ljuspunkt i det hela. Det är trots allt bara pengar :-)”

”Jag har förlorat cirka 20 000 kronor på felsatsningar på börsen under sista två åren av dom 50-60 000 jag har satsat.”

”Jag har just nu, på satsade 25 000 kronor, ett värde på 3000 kronor. Men jag är glad ändå!”

”Jag har förlorat cirka 25 000 kronor på Ericssonskiten!”

"Av cirka 136.000 satsade kronor så har jag förlorat 83 000, eller 61procent. Pengarna kommer från ett arv. Som tur är så har jag lagt en något större summa i ett sparande med garanterad avkastning.

Jag gör ingen hemlighet för vänner och familj att jag har förlorat mycket pengar på börsen, men det är sällan som man går in exakt hur mycket pengar det rör sig om. Det växlar ju från en dag till en annan.

Man är ju medveten om att man tar en risk när man går in på aktiemarknaden så jag känner mig inte bitter. Jag önskar bara att jag inte varit så optimistisk. Alla vet ju att efter en lång uppgång så måste det också komma en nedgång.

Om man någon gång kommer att få igen pengarna, när det börjar går åt rätt håll, så lär det ju i alla fall ta mycket längre tid än det gjorde att förlora dem."

"Är en kille på 27 år. Har förlorat cirka 250 000 kronor sedan januari (mest på Ericsson). Är inte speciellt beroende av pengarna just nu så det är bara att ligga lågt..."

”Jag har inte förlorat några pengar alls. Köpte 200 Ericsson B igår och de gick 13 procent tills för en stund sedan. Bra tillfälle att börja med aktier precis efter ett stort ras.”

"Min mamma har förlorat cirka 50 000 på två fonder: Contura och Kapitalinvest. Satsade 103 000 kronor, men nu är de bara värda 50 000 kronor! Hoppas att det går upp. Det måste ju göra det, för fonder är ju på många företag!"

"Jag har förlorat cirka 130 000 kronor som jag hade tänkt använda till mitt framtida hus. Nu har jag cirka 70 000 kvar, men det blir inte mycket hus av det. Jaja, skitsamma. Man visste ju att det kunde gå så här. "

"Jodå, visst har jag förlorat en del, men sammanlagt är det kanske inte mer än 20 procent. Det är verkligen läge att köpa NU! Köp allt du kommer över och lägg limiten lite lägre än kursen. Många vill sälja även till underpris."

"Jag satsade 10000 kronor för att testa hur det är att köpa aktier för nåt år sedan. Köpte Cell network aktier som då stod i 159 kronor. De gick upp till över 500 kronor, men jag sålde aldrig eftersom jag såg det som ett experiment. Kanske borde ha gjort det eftersom idag är de värda fantastiska 69 öre/st. Haha, vadå lära sig en läxa?"

"Om jag skulle sålt på högstanivån skulle jag väl förlorat cirka 500 000 kronor. Men mina Farmacia som jag köpte för 18 000 kronor är idag värda över 250 000.

Så det beror ju hur man räknar om man har förlorat eller tjänat.

Det än synd om dom som har lånat och gått till börsen för att tro att man kan tjäna storkovan nu. Det är inte som i slutet på 80-talet.

Jag ligger kvar och avaktar en tid i alla fall. Tog hem en rejäl summa för cirka 10 år sedan och köpte mig ett hus som är betalt och har min vinst där."

aftonbladet.se

ARTIKELN HANDLAR OM