IMF varnar för svensk bostadsbubbla

Publicerad:
Foto: Colourbox/AP/ALEXANDER ZEMLIANICHENKO
Christine Lagarde, chef för IMF (till höger).

Internationella valutafonden (IMF) varnar för att en svensk bostadsbubbla skulle kunna slå hårt mot bankerna och skapa en finansiell kris i hela Norden och Baltikum.

IMF-varningen utfärdas i en så kallad Article IV-rapport om Sverige och i en regional rapport om Norden.

Riskerna härrör från hushållens höga skuldsättning, bland de högsta i hela OECD-området. Till problemet hör banker som är stora i förhållande till landets BNP och bankernas finansieringsmodell.

Enligt IMF-rapporten hänger riskerna samman med att svenskar amorterar för lite på lånen och att skattesystemet har brister.

Samtidigt beskriver IMF den svenska arbetslösheten som förhöjd av både konjunkturproblem och strukturella svagheter.

IMF befarar att en svensk bostadsbubbla, via banksektorn, snabbt skulle sprida sig till grannländer som Danmark, Finland och Norge samtidigt som det tätt sammanflätade banksystemet i Norden gör Sverige sårbart för finansiella problem i andra länder i regionen.

IMF rekommenderar att det införs regler mot amorteringsfria lån och ser även att det kan bli nödvändigt att göra om skattesystemet och steg för steg fasa ut skattefördelar som ränteavdraget för låntagare.

I rapporten välkomnar IMF även den bankunion på europeisk nivå som föreslagits av EU-kommissionen, men som den svenska regeringen har haft invändningar mot.

"Utvecklingen av en bankunion på europeisk nivå ger en värdefull möjlighet till en djupare regional koordination", skriver IMF i ett pressmeddelande.

TT

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM