Tiotusentals får tv-avgift tillbaka

Publicerad:
Uppdaterad:

Privatekonomi

Radiotjänst betalar tillbaka radio- och tvavgifter för personer som bara haft datorer, surfplattor och mobiltelefoner.

– Det är ingen tvekan om att vi är skyldiga att göra den här återbetalningen, säger Carl-Gustav Johansson, vd på Radiotjänst.

I fredags slog Högsta förvaltningsdomstolen i en dom fast att det är fel av Radiotjänst att tvinga personer utan tv, men med dator, surfplatta eller mobiltelefon, att betala radio- och tvavgift.

I helgen har Radiotjänst analyserat domen och vid ett extrainsatt styrelsemöte under måndagen beslutades att betala tillbaka.

– Vår målsättning är att det här ska göras så smidigt och riktigt som möjligt och att det kommer att ta tid. Det kommer att ta hela sommaren och säkert en bit in på hösten, men alla ska få sin sak tillrättalagd och få pengar tillbaka om de har rätt till det, säger Carl-Gustav Johansson.

Alla kontaktas

Ett problem är att Radiotjänst registrerat alla avgiftsbetalare på samma sätt. Det går alltså inte att se vem som vid tillfället hade exempelvis bara dator. Därför kommer samtliga som börjat att betala avgift sedan februari 2013 nu att kontaktas via brev med instruktioner.

– Det är över 100 000 personer, där merparten säkert har datorer, men vi kan inte lämna någon exakt siffra, säger Carl-Gustav Johansson.

"Var inte fel"

Det finns också ett antal som börjat betala avgiften som dator- eller surfplattsinnehavare, men som skaffat tv under tiden och därmed bara ska få en del av avgiften tillbaka.

TT: Varför fortsatte ni att driva in pengar i stället för att vänta in domen?

– Det finns en rättsprincip om att man ska behandla alla lika, vi kan inte påföra ett urval av människor (en avgift) och strunta i alla andra. Då har man ju inte den här likheten inför lagen.

TT: Fast här var det fel?

– Det har vi fått veta i fredags. Det var inte fel när vi började, tyckte vi, säger Carl-Gustav Johansson.

TT

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN