Då kommer skattepengarna

Publicerad:
Uppdaterad:

Privatekonomi

Om en knapp månad börjar skatteåterbäringen dyka upp på kontona.

De som deklarerat elektroniskt och angett sitt bankkontonummer får sina skattepengar tillbaka redan 7 juni.

– Det är fler än vanligt som deklarerat elektroniskt, nästan fem miljoner människor, säger Susanna Svensson, verksamhetsutvecklare vid Skatteverket.

Alla vanliga privatpersoner, enskilda näringsidkare, delägare i aktiebolag och handelsbolag kan få pengar tillbaka på skatten vid den första utbetalningen. Det spelar ingen roll om man gjort ändringar eller avdrag i deklarationen. Har du deklarerat med någon av de elektroniska tjänsterna, till exempel genom att använda e-legitimation, sms eller Skatteverkets mobilapp kan du få pengar 7 juni – förutsatt att du deklarerat senast den 2 maj samt anmält ditt bankkonto till Skatteverket.

– Förra året var det en stor mängd människor som inte anmält sitt bankkonto och då kommer man inte med vid den första utbetalningen. Då får man en vanlig utbetalningsavi i augusti, i stället. Det är en sak som är viktig att tänka på, säger Susanna Svensson.

Ingen utbetalning under 2000 kronor

Har man inte anmält något bankkonto och har mindre än 2000 kronor att få tillbaka får man heller ingen utbetalningsavi, utan då ligger pengarna kvar på skattekontot till året därpå.

– Det berör ganska många. Är det under 2000 kronor betalar vi bara ut pengar på begäran om man inte lämnat något kontonummer, säger Susanna Svensson.

Har man glömt att anmäla sitt bankkonto är det inte för sent, det går fortfarande att göra och ändå få pengarna i juni.

Susanna Svensson berättar att om deklarationen lämnats in efter 2 maj betalas pengarna troligen ut i augusti. I undantagsfall kan de betalas ut i juni, men man riskerar att få betala en förseningsavgift.

– Det är inte omöjligt att få pengarna redan då, men vi prioriterar de som lämnat i tid, säger hon.

Andra utbetalningen i augusti

Har man deklarerat på papper blir det först i augusti man kan vänta sig att få skattepengar tillbaka. Då sker utbetalningen den 8. Har man inte anmält bankkonto är det några dagar senare, 12-16 augusti, som man väntas få sitt utbetalningskort.

Nästkommande datum för utbetalningar sker i början av september och början av december. I december får till exempel aktiebolag, handelsbolag, stiftelser, ekonomiska föreningar tillbaka på skatten.

Nästan fem miljoner personer, närmare bestämt 4 946 434 stycken, har deklarerat elektroniskt i år. Dessutom har 351 307 företagare deklarerat elektroniskt och kan få pengar innan midsommar. Totalt är det nästan 7,6 miljoner människor som ska deklarera.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN