Räntorna bankerna inte vill att du ser

Mäklaren Jan Borild.

avViktor Mattsson

MIN EKONOMI

Nöj dig inte med bankens officiella ränta.

Här är siffrorna som visar hur låg ränta du egentligen kan få.

– Vi förväntar oss att bankerna ska sätta ett rimligt pris utan att vi sätter press på dem, säger Jonathan Sonning på jämförelsesajten comboloan.se.

Under våren går bostadsmarknaden in i en het fas med många bostäder till salu och horder av nyfikna köpare. I en trea på Östermalm i Stockholm höll mäklaren Jan Borild visning under måndagen.

– Det är många som ger sig ut för att titta. Samtidigt har vi mycket som är ute, säger han.

Parallellt med visningarna går många bostadsköpare och laddar för förhandlingar med banken. De listade tremånadersräntorna ligger just nu kring tre procent. Men för den påläste finns möjligheten att landa en bra bit under.

Så lågt som 2,21 procent

Färska siffror från comboloan.se, sajten där medlemmarna själva rapporterar in sina förhandlade räntor, visar att under mars månad lyckades en av fem kunder hos SEB pressa ner sina räntor till 2,21 procent.

– Det visar vad som går att nå, det ger oss något att sikta på, säger Jonathan Sonning, verksamhetschef på comboloan.se.

Med de senaste siffrorna fortsätter SEB vara den bank som visar störst svängrum i sina förhandlingar. Därefter kommer Swedbank följt av Handelsbanken. Oavsett vilken bank man har menar Jonathan Sonning att det är viktigt att stå på sig i förhandlingarna.

– Det stora tipset är att utnyttja sin konsumentmakt. Gå till minst två, tre banker och prata. Vi får inte glömma bort att bankerna vill ha oss som kunder, säger Jonathan Sonning.

Fega inte - pruta rejält

Han förklarar att för den som kan uppvisa en låg belåningsgrad och högt sparande är mycket vunnet. Samtidigt får man inte vara rädd för att ge banken ett lågt bud.

– Vi saknar en prutkultur i Sverige. Vi förväntar oss att bankerna ska sätta ett rimligt pris utan att vi sätter press på dem, säger Jonathan Sonning.

På visningen på Östermalm i Stockholm rundar Jan Borild av eftermiddagen och poängterar att han sett hur bostadsjägarna blivit allt mer förberedda inför ett köp.

– Jämför man med för några år sen när man gick till banken och mer eller mindre gillade läget är det ju en jättestor skillnad, säger han.

Jonathan Sonnings bästa tips

Gå till flera banker och spela ut de mot varandra.

Om din bostad gått upp i värde, beställ en ny värdering av mäklare. Även om det kanske kostar en tusenlapp minskar din riskprofil om du kan visa på en lägre belåningsgrad och banken har möjlighet att ge dig ett bättre erbjudande.

Om du varit en trogen kund hos din gamla bank, berätta det för de andra bankerna du pratar med. Då vet de att du är en potentiellt långsiktig kund.

Om du vill spara till pension eller annat kan du erbjuda att spara i banken mot en högre rabatt. Men se till att du inte måste betala högre avgifter än du tjänar på den extra ränterabatten.

Glöm aldrig att bankens rådgivare egentligen är försäljare. Banken är ett företag som vill ta ut så högt pris (ränta) som möjligt. Men de vill också ha dig som kund, det är till din fördel.

ARTIKELN HANDLAR OM