Sälja bostad tar allt längre tid

Foto: COLOURBOX
Villaförsäljningar tar allt längre tid.
MIN EKONOMI

Stockholm Försäljningar av villor tar allt längre tid och i var femte annons sänks priset.

Annonseringstiden har ökat med över 14 procent sedan förra året, visar siffror TT tagit del av.

Bostadssajten Booli, som samlar annonser från mäklare och privatsäljare, för statistik över hur länge bostadsannonser ligger ute. Det senaste året har liggtiden ökat med 14,4 procent till i genomsnitt 118 dagar. Dessutom sänks utropspriset i ungefär var femte annons, vilket även det är en ökning om än liten.

– Vi går en trögare marknad till mötes, säger Boolis vd Anders Kyhlstedt.

På bostadssajten Hemnet finns siffror som visar att också antalet försäljningar minskar. I slutet av oktober var nästan 1 000 färre villor till salu än motsvarande tidpunkt ett år tidigare.

Överdrivna förhoppningar

Anders Kyhlstedt säger att en förklaring till att annonserna ligger allt längre tid och till sist med sänkt utropspris är att säljarna ofta har överdrivna förhoppningar om hur mycket man ska få betalt.

– Säljarna är marknadens sista optimister, säger Anders Kyhlstedt.

Förutsättningarna för bostadsaffärer har ändrats de senaste åren. Bankerna kräver numera ofta att den gamla bostaden ska vara såld innan nya lån beviljas, möjligheterna att skjuta upp skatten har ändrats och till det kommer oro för stigande räntor.

"Jamen grannen fick ju. . ."

– Det har rått osäkerhet om vad som är det nya normala, säger Anders Kyhlstedt.

Han får medhåll av mäklarföretaget Svensk Fastighetsförmedlings vd Peeter Pütsep som säger att det alltid uppstår tröghet på marknaden när köpare och säljare har skilda prisförväntningar. "Jamen grannen fick ju. . ."-fenomenet gör att det tar lång tid att genomföra affärerna.

Men trögheten har ännu inte slagit igenom i sjunkande priser. I förra veckan visade Statistiska centralbyråns senaste statistik på en svag prisökning. Och enligt banken SEB:s boprisindikator tror 42 procent av hushållen fortfarande på stigande priser. SEB:s privatekonom tror att en förklaring till optimismen kan vara att de som svarat ännu inte tagit hänsyn till att arbetsmarknaden är på väg att bli svagare och att varslen ökar.

ARTIKELN HANDLAR OM