– Vi hade inte klarat av hösten

MIN EKONOMI

Efter nio månader med a-kassa har Jörgen Andersson fått jobb

De sålde båten, snålade in på allt och bad banken om amorteringsfria lån.

Trots det var nio månaders arbetslöshet för Jörgen på väg att knäcka familjen Andersson-Perssons ekonomi.

–?Det var djävligt nära att jag hamnade hos fogden, säger Jörgen Andersson.

Foto: MAGNUS ANDERSSON
AFTONBLADET RYCKER IN När Mer för pengarna besökte Jörgen Andersson i våras hade han svårt att betala räkningarna. Omställningen till a-kassa blev en chock för hela hushållet.

I mars i år berättade Mer för pengarna om trebarnsfamiljen Andersson-Persson i Söderåkra utanför Kalmar.

Jörgen, uppsagd från sågverket där han jobbat i flera år, hade just fått sitt första a-kassebesked och blev chockad när han insåg hur lite pengar kassan gav.

Företag utan koll

Jörgen, 46, och Kicki Persson, 42, bad Mer för pengarna om hjälp att ställa om ekonomin till den nya, tuffa vardagen.

–?Det har varit en riktig pärs, det är ju först efter några månader med a-kassa som man riktigt förstår vad det innebär, säger Jörgen Andersson.

–?Vi hade nog inte klarat hösten. Många företag har noll koll på hur folk har det nu. När jag har ringt och bett om anstånd med betalningar, som telefonräkningen, då säger de ”en gång, men inte mer!”

Kommunen var värst

Kommunen, Torsås, hörde till de värsta fordrings­ägarna.

–?De gav oss inte anstånd alls med vatten- och avloppsräkningen, det var bara att betala, säger Kicki.

Både Jörgen och Kicki säger att de haft hjälp av råden de fick av Mer för pengarnas Annika Creutzer. Till exempel pratade de med banken och slapp amorteringarna unde de värsta månaderna. Och i vardagen började de kapa i alla kostnader som gick.

–?Vi blev ju tvungna att hålla bättre koll på ekonomin, se efter vad allting kostar. Jag har börjat baka mycket till exempel, säger Kicki Persson.

Det tog emot – men ­Jörgen och Kicki sålde fritidsbåten. För pengarna löste de småkrediter

som tyngde hushållsbudgeten, också det ett råd från Annika Creutzer.

Inkomsterna från båten räckte också till en liten Sverigesemester. Hela familjen kunde åka till High Chaparall i två dagar och bo i stuga.

–?Det svåraste har nog varit att förklara för barnen. Få dem att förstå att vi inte haft råd att köpa lika mycket som förr, säger Kicki Persson.

Sökte hundratals jobb

För fem veckor sedan fick Jörgen jobb igen, på Bröderna Olssons hyvleri i Halltorp, bara sju kilometer från familjens hus i Söderåkra.

–?Jag fick kontakt med chefen där på fritiden, och berättade om läget, säger Jörgen Andersson. Efter några veckor ringde han. Innan dess hade jag sökt hundratals jobb, minst ett om dagen.

–?Hade han inte fått jobbet vet jag inte hur det gått, säger Kicki. Vi hade nog fått sälja huset.

Jörgens råd till dig som blivit arbetslös

? Scanna telefon­katalogen – vilka ­företag finns?

”Det gjorde jag, och ringde upp alla företag där jag tyckte att jag skulle passa. Arbetsförmedlingens listor ringer ju alla på, det kan vara 150 sökande på samma jobb.”

? Ta personlig kontakt

”Sitta och mejla ger ingenting. Ring, knacka dörr, gör besök, visa vem du är. Och hör av dig igen efter några veckor även om första besöket inte gav något.

? Utnyttja ­djungel­trumman

”Jag sa som det var till alla jag träffade och kände: jag är arbetslös och mår skit av det. Vet du nåt? Ibland kan någon känna någon som känner någon. Jobben finns ju, men de är svåra att hitta.”

ARTIKELN HANDLAR OM