Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Tord, Turid

Så sparar du smart när börsen dyker

Uppdaterad 2024-08-08 | Publicerad 2024-08-07

Artikeln innehåller annonslänkar

Sparandet störtdyker i värde och börsen svajar, men hur ska man tänka?

Här ger sparexperterna sina bästa tips för hur du ska agera och vad du absolut INTE ska göra med ditt sparande just nu!

Att sitta still i båten när börsen rasar är något som många sparare har svårt för. Rädslan att förlora sina hårt förvärvade pengar är stor. Vi har pratat med Andreas Runnemo, grundare och VD för Småspararguiden, och Frida Bratt, sparekonom på Nordnet, för att få konkreta råd på hur man som sparare kan tänka när börsen svajar.

Vilka är de tre vanligaste misstagen?

Andreas Runnemo (Småspararguiden):

  1. Paniksälja långsiktigt sparande
    Sparar man på många års sikt har man historiskt nästan alltid vunnit på att vara på börsen. De som har misslyckats är de som inte har klarat av att sitta kvar i båten när börsen går ner utan paniksålt och missat nästa uppgång.
  2. Vänta med att placera långsiktigt sparande på börsen för att det känns skakigt
    Det kan man göra i åratal för när känner man sig egentligen trygg med att det inte är skakigt?
  3. Ha pengar man tänkt använda inom ett par år och inte alls är beredd att förlora på börsen
    De värsta börsnedgångarna historiskt har varit på runt 50%. På lång sikt har man fått igen de pengarna och mycket mera, men att ha pengar man ska använda någorlunda snart på börsen är en hög risk.
Tv: Andreas Runnemo, grundare och VD för Småspararguiden. Th: Frida Bratt, sparekonom Nordnet.

Frida Bratt (Nordnet):

  1. Agerar i panik
    – Risken är ju då att man köpt när det stigit och sedan säljer när det faller, det vill säga man köper dyrare och säljer billigare. Dessutom riskerar du gå miste om en återhämtning. Den kommer, men vi vet inte när.
  2. Man försöka tajma marknaden
    – Det vill säga att försöka pricka in toppar och dalar. Det är väldigt svårt. Ett enklare sätt att göra det på är att månadsspara, då köper du vid olika tillfällen och förhoppningsvis någon gång när kurserna fallit.
  3. Inte tänker igenom sitt sparande
    – Tänk igenom i lugn och ro vad du ska ha ditt sparande till och när du ska använda pengarna. Är du långsiktigt, försök behålla lugnet. Du har råd med upp- och nedgångar på börsen. Satsa heller aldrig bara på ett kort, exempelvis en typ av aktie eller en smal fond. Sprid riskerna mellan flera olika länder och sektorer.

ANNONS

Påverkas mitt sparkonto med ränta av börsfall?

– Nej. Fördelen med sparkonto är just att man slipper den här typen av nedgångar, säger Andreas Runnemo.

Ränta på ränta

Om ditt sparande är mer för en buffert, semesterkassan eller kanske för ett större inköp i en snar framtid passar ett sparkonto med ränta oftast mycket bättre. Glöm inte heller den så kallade ränta-på-ränta-effekten. För ju högre ditt sparande blir desto mer ränta får du på pengarna.

Nedan listar vi 8 banker som inte bara har hög sparränta, utan även erbjuder månadsvis utbetalning av räntan vilket skapar den såkallade ränta-på-ränta-effekten!

Brocc

Hos Brocc får du räntan utbetalad månadsvis både på deras rörliga och bundna sparkonton. Väljer du att binda dina pengar hos banken i 6 månader får du hela 4,35% sparränta. Vill du binda under en lite kortare period, 3 månader, får du 4,32% sparränta. Föredrar du ett obundet sparande får du 3,25% sparränta. Samtliga konton omfattas av insättningsgarantin.

Lea Bank

Lea Bank har två olika varianter av ett rörligt sparkonto. Du får räntan utbetald månadsvis på båda varianter. Det främsta som skiljer sig är hur lång utbetalningstiden är efter att du begärt ut dina pengar. På en variant får du 4,30% sparränta. Då behöver du dock vänta 31 dagar från begäran innan du får tillgång till dina pengar. På den andra varianten får du 4,20% sparränta och behöver endast vänta 1–2 dagar efter begäran.

Båda varianter omfattas av insättningsgarantin.

Borgo

På Borgos rörliga sparkonto får du, utöver räntan utbetald månadsvis, 3.90% sparränta. Du får fria uttag, fria insättningar och ett sparande som omfattas av insättningsgarantin. Dessutom har de inget minimikrav på insättning, vilket passar dig som vill spara mindre summor.

Multitude Bank

Hos Multitude Bank får du 4,30% sparränta om du inte vill binda upp dina sparpengar. Räntan betalas ut månadsvis och skapar en ränta-på-ränta-effekt. Sparkonton omfattas av insättningsgarantin.

Läs mer om Multitude Banks sparkonton här!

Morrow

På Morrows rörliga sparkonto får du 4% sparränta från den första insatta kronan. Du får räntan utbetalad varje månad, fria uttag och fria insättningar. Dessutom är sparkontot avgiftsfritt och omfattas av den statliga insättningsgarantin.

Lunar

Hos Lunar får du i dagsläget 3,75% sparränta på deras rörliga sparkonto. Räntan betalas ut månadsvis och du får fria insättningar och uttag. Kontot har ingen minimigräns för den första insättningen och dessutom omfattas dina pengar av insättningsgarantin.

Läs mer om Lunars sparkonton här!

Qliro

Qliro är mest kända som en betallösning, men de erbjuder även sparkonton! På Qliros obundna sparkonto får du i dagläget 3,40% sparränta och ränteutbetalningar månadsvis. Du får fria insättningar och uttag, och sparkontot omfattas av insättningsgarantin.

Avanza

Hos Avanza får du i dagsläget 3,25% sparränta på deras rörliga sparkonto. Kontot är avgiftsfritt och du har möjlighet att sätta upp ett autogiro om du vill månadsspara. Dessutom betalas räntan ut månadsvis och kontot omfattas av insättningsgarantin. Du får även fria uttag och insättningar.

Läs mer om Avanzas sparkonton här!

Publisert: