5 punkter om: Den globala börsoron
Publicerad 2024-08-05
Stockholmsbörsen backar kraftigt på måndagsmorgonen och i natt hade Tokyobörsen sin värsta dag sedan Svarta måndagen 1987.
Börsoron i världen blossade upp redan förra veckan – bakgrunden är både räntehöjningar, krig och svajiga AI-satsningar.
Här är fem punkter om vad som triggat i gång de röda siffrorna.
1. USA:s ekonomi oroar
Oron på världens börser började märkas redan förra veckan – efter att ny statistik från världens största ekonomi, USA, presenterades.
Statistiken visar stigande arbetslöshet, en inbromsning i tillverkningsindustrin och färre nya jobb.
Nu undrar många om centralbanken Federal Reserve tagit i för mycket med sina räntesänkningar och på så sätt skadat ekonomin.
2. Höjd ränta i Japan
I natt, svensk tid, hade Tokyobörsen sin värsta handelsdag på flera decennium och stängde på minus 12,4 procent. Även börserna i Sydkorea och Taiwan rasade.
Japans centralbank bestämde sig för att höja räntan förra veckan, för andra gången på 17 år. Det stärkte den japanska yenen och har lett till oro över hur landets expertindustri och turism kan komma att påverkas.
3. Krig och oro i Mellanöstern
Det geopolitiska läget oroar också börserna världen över.
Inte minst varnar experter för en förhöjd risk för storkrig i Mellanöstern. Spänningarna mellan Israel, Iran och Iranstödda Hizbollah i Libanon har eskalerat sedan kriget i Gaza inleddes förra året.
Ett storkrig skulle få stora säkerhetspolitiska och ekonomiska konsekvenser för stora delar av världen.
4. Oro för AI- och tekniksektorn
Börsen har faktiskt också gått bra under en tid – mycket på grund av framgångar för stora teknik- och AI-bolag.
Men de senaste veckorna har en ”techfrossa” bubblat upp även där. Flera företag inom tech-sektorn har lämnat sämre delårsrapporter än väntat, vilket gör investerare nervösa.
5. Vad händer nu?
Många kommer att hålla stenkoll på hur det går för den amerikanska ekonomin – och hur Fed kommer att göra med räntorna i USA.
Det är just nu svårt att veta hur börsutvecklingen kommer att se ut framåt.
För den som sparar långsiktigt på börsen är rådet från experterna att inte drabbas av panik, låta sparpengarna ligga och vänta ut nedgången.