Pensionsåldern höjs – så påverkas du

Nu blir det 63 år och 66 år som gäller när åldersgränserna höjs i pensionssystemet.

2023 träder förändringen kraft.

– Vi lever i dag cirka tre år längre än när pensionssystemet infördes, säger Agneta Claesson, pensionsspecialist hos Pensionsmyndigheten.

Pensionsåldern behöver höjas för att pengarna i systemet ska räcka. Det är i stora drag motiveringen bakom riksdagsbeslutet att höja åldersgränserna i pensionssystemet.

För den allmänna pensionen höjs pensionsåldern från 62 år till 63 år. Den som är född efter 31 december 1960 berörs av förändringen.

För grundskyddet – garantipension, bostadstillägg och äldreförsörjningsstöd – höjs pensionsåldern från 65 år till 66 år. Den som är född efter 31 december 1957 berörs av förändringen.

I riksdagen klubbades beslutet av S, M, C, KD, L och MP.

SD och V röstade nej till propositionen.

”Vi lever tre år längre”

Agneta Claesson, pensionsspecialist hos Pensionsmyndigheten, säger att tanken bakom höjningen är att pensionerna inte ska bli mindre.

– Vi lever i dag cirka tre år längre än när pensionssystemet infördes. Om vi inte flyttar pensionsåldern uppåt – så att mer pengar kan komma in i systemet och den förväntade utbetalningstiden matchar livslängden – så skulle pensionsnivån per automatik sjunka, säger hon.

Agneta Claesson.
Agneta Claesson.

Ett motargument som ofta lyfts är att grupper i slitiga yrken inte orkar jobba fram till pensionsåldern som gäller i dag.

Om man inte orkar jobba fram till 63 – vad kan man göra?

– Det som kan vara bra att ha med sig, även om det inte är en tröst fullt ut, är att det är politiken som beslutar över den allmänna pensionen. Tjänstepensionen däremot kan man börja ta ut senast från och med att man fyllt 61 år. Men om du trycker ihop den under kortare tid för att komma upp i ett belopp som du kan leva på – då är det klart att den påsen tar slut efter ett visst antal år, säger Agneta Claesson.

Rättelse: I en tidigare version av artikeln förekom en felaktig uppgift om hur Vänsterpartiet röstade i riksdagen.

Publisert:

LÄS VIDARE

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu