Infekterat besked att skjuta upp Arlandabygge

Av:  TT

Regeringen är överens om att skjuta upp den omstridda utbyggnaden av Arlanda, åtminstone under de närmaste åren. Arkivbild.
Regeringen är överens om att skjuta upp den omstridda utbyggnaden av Arlanda, åtminstone under de närmaste åren. Arkivbild.

Det blir ingen ny landningsbana på Arlanda de närmaste åren.

Regeringen är överens om att skjuta upp den planerade utbyggnaden. Men beskedet skapar ändå bråk.

På en pressträff gav regeringen och samarbetspartierna Centern och Liberalerna besked om kapitaltillskott till SAS och det statliga flygplatsbolaget Swedavia som driver tio flygplatser i landet, däribland Arlanda.

Men det var inte de många miljarderna som skapade debatt efteråt, utan beskedet om att utbyggnaden av Arlanda skjuts på framtiden.

– Vi har en enorm kraftig minskning i flygandet och att då gå vidare med planer att bygga ut kapaciteten ligger inte i linje med att använda skattebetalarnas pengar effektivt. Och där är vi i regeringen överens om att inte gå vidare med att bygga ut kapaciteten på Arlanda, sade finansmarknadsminister Per Bolund, tillika språkrör för Miljöpartiet.

Ingen protest

Näringsminister Ibrahim Baylan (S) stod intill Per Bolund på pressträffen och protesterade inte mot beskrivningen.

Men senare på dagen skriver han till TT:

"Det finns inget beslut om att stoppa en utbyggnad av Arlanda. Det regeringen fattat beslut om är ett kapitaltillskott till Swedavia för att de ska kunna upprätthålla underhåll och pågående investeringar. Mot bakgrund av de nya marknadsförutsättningarna är det naturligt att Swedavia gör en översyn av alla investeringar och prioriterar projekt och åtgärder som ökar effektivitet, flexibilitet och service framför kapacitet de närmaste åren."

Frågan om en fjärde landningsbana har länge varit en stridsfråga i regeringen och för socialdemokraternas del är en utbyggnad endast uppskjuten, inte alls utesluten eller stoppad för all framtid.

Miljöpartiet är dock nöjt med att utbyggnaden nu inte blir av. Klimat- och miljöminister Isabella Lövin (MP) skriver på Twitter: Det blir ingen utbyggnad av nya rullbanor på Arlanda.

L vill se framtida bygge

Swedavia har redan fattat beslut om att pausa två projekt på Arlanda tills vidare: en ny pir och en förbättrad bagagehantering. I ett pressmeddelande skriver bolaget att det de närmaste åren inte finns något behov av varken ny terminal- eller bankapacitet.

Liberalernas näringspolitiske talesperson Arman Teimouri är kritisk mot hur Per Bolund uttryckte sig.

– Om det stämmer att regeringen har kommit överens om att stoppa en utbyggnad, är Liberalerna beredda att agera i riksdagen för att säkerställa en utbyggnad av Arlanda. Det är en superviktig del av svensk infrastruktur, säger han.

Däremot har han full förståelse för att det just nu under pandemikrisen inte är läge att bygga mer kapacitet.

Publisert:

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu

ÄMNEN I ARTIKELN