Inför lovet - 7 aktiviteter som är gratis

Foto: Johner
Det finns massor av aktiviteter som är gratis och perfekt att göra på lovet.
MIN EKONOMI

Barnens lov behöver inte kosta skjortan.
Det finns massor av aktiviteter som är gratis.
Här är 7 tips på kreativa gratistips.

Alla har inte råd att betala dyra inträden på djurparker, bio eller ens badhus. Men man behöver faktiskt inte ha pengar för att ha roligt.

Med ett par smörgåsar, lite varm choklad och ett gott humör kommer man långt. Och är det vintertid och snö ute så ligger aktiviteterna bara utanför dörren. Vad sägs om att låta barnen hjälpa till att skotta? Gör en snölyckta eller snögubbe. Åk pulka och skidor.

Här är sju tips på mysiga aktiviteter som ni kan göra som familj – helt gratis.

Och kom i håg - glöm inte matsäcken - den är superviktig. Inget smakar så gott som en matsäck under en utflykt oavsett pålägg.

1. Lekparkssafari

Besök en lekplats som ni aldrig har varit till förut. Kommunen har oftast väldigt många lekplatser, vissa bättre än andra. Kolla upp om det finns något roligt nytillskott eller uppfräschad park som kan bli en roligt utflykt.

2. Utflykt

Packa ihop en matsäck, gärna där alla i familjen får vara med och förbereda och tycka till. Det blir oftast godare så.

Ta sedan med familjen ut på en utflyk till något mysigt, spännande eller intressant ställe. Det kanske finns något fornlämningsplats i ditt närområde, en fin utsiktsplats eller någon mysig grillplats? Gå ditt tillsammans, lär er något nytt, upptäck och rör på er tillsammans.

Oavsett årstid så kan man faktiskt göra denna aktivitet. Se bara till att klä er ordentligt.

3. Skogssafari

Det finns otroligt mycket att upptäcka i skogen. Fråga bara dina barn! Vad finns under löven? En myra? Hur många olika djur kan ni hitta?

Vad finns det för former i skogen? Be barnen att gå runt och leta efter fyra olika former på olika saker. Låt deras fantasi flöda.

Finns det löv på marken? Gå på lövjakt och skapa sedan något fint av alla löv ni hittat sen när ni kommer hem. Ni kan limma fast löv på en glasburk och göra en mysig lykta eller bara en konstverk på ett pappersark.

Har barnen ännu mer spring i benen? Gör en hinderbana i skogen och tävla med dina barn.

Är det ett riktigt vinterlandskap där du bor? Ta med skidorna ut i skogen och åk sick sack mellan träden.

Och glöm för guds skull inte att ta en paus och äta lite matsäck.

4. Hemmabio

Man kan ha världens mysigaste bio hemma med massa kuddar, madrasser, filtar och smarriga snacks. Det kan faktiskt vara mysigare än att betala för att gå på bio och måsta sitta upprätt i en stol!

Och man kan pausa om man måste gå på toaletten utan att missa något, bara en sån sak!

5. 4H-gård

Sugen på lite bondgårdsmys anpassat för barn? Det finns nämligen ett 40-tal 4H-gårdar spritt över landet som är öppna för alla. Där kan ni bekanta er med svenska djur och få en frilufsupplevelse på köpet.

6. Biblioteksmys

De allra flesta bibliotek har öppet på loven och mysiga avdelningar för barn där man kan frossa i roliga böcker och mysiga miljöer. En del bibliotek har byggt upp en sagovärld där barnen kan slå sig ner och låta fantasin ta vid. Många har också en målarverktad där ni kostnadsfritt kan måla och göra storslagna verk.

Varför inte låna hem några av era favoritböcker och sedan fortsätta med myset där hemma?

7. Kommunala påhitt

Varje lov anordnar dessutom de allra flesta kommuner olika aktiviteter som är gratis. Många museer har bland annat fri entré och ordnar olika upptåg. Kolla upp hur det är i just din kommun.