Så påverkar lumpen dina jobbchanser

Att göra lumpen kan vara positivt för karriären.
Att göra lumpen kan vara positivt för karriären.

I år är värnplikten tillbaka för alla 18-åringar.
Och lumpen är en fin merit inför yrkeslivet.
– Man får med sig saker som ledarskap och teambuilding, säger Maria Tedsjö på rekryteringsföretaget TNG.

Efter sju års uppehåll beslutade regeringen i mars att återinföra värnplikten. Den här veckan börjar mönstringsbrev att skickas ut till ungefär 90 000 killar och tjejer i Sverige, och redan till sommaren är det dags för 5 000 utvalda att mönstra.

Och att göra lumpen kan vara positivt för dina chanser att lyckas på arbetsmarknaden, säger Maria Tedsjö, regionchef på rekryteringsföretaget TNG i Örebro.

”Bra grund”

– Jag tror att det ger en bra grund för att ge sig ut i arbetslivet. Det är positivt att man får med sig saker som ledarskap, teambuilding och att förhålla sig till regler och rutiner.

Arbetsförmedlingens jobbsökarexpert Susanna Westgren är inne på samma linje.

– Jag ser det som en stor merit. Man får lära sig ordning och reda och att stiga upp på morgonen. Man får också lära sig hur man fungerar under stress, och beroende på vilken roll man har kan det också ge jättebra ledarskapserfarenheter. Man får också lära sig hur man fungerar i grupp, säger hon.

Kan använda på anställningsintervju

Susanna Westgren tror inte att arbetsgivare kommer att titta direkt på om en person gjort lumpen, eller militär grundutbildning med värnplikt som det heter, eller inte. Däremot kan erfarenheter därifrån vara värdefulla under en anställningsintervju, eller ett i personligt brev.

– Ungdomar som inte jobbat eller pluggat tidigare kan hitta exempel från lumpen på hur de hanterar stress och att de är duktiga på att ta ansvar till exempel, säger hon.

Och har du ambitioner att arbeta som chef eller i andra ledande roller i framtiden kan militären vara rätt väg att gå.

– Vi har gjort många chefsrekryteringar med personer som gått ledarutbildning inom försvaret. Så den vägen är väldigt positiv om man vill jobba som chef, säger Maria Tedsjö på TNG.

Publisert:

LÄS VIDARE

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu