Storsatsning på vindkraft i Nordsjön

Av:  TT-Ritzau

Nederländernas premiärminister Mark Rutte, Danmarks statsminister Mette Frederiksen och Belgiens premiärminister Alexander De Croo på väg till presskonferensen efter tillkännagivandet av det nya avtalet.
Nederländernas premiärminister Mark Rutte, Danmarks statsminister Mette Frederiksen och Belgiens premiärminister Alexander De Croo på väg till presskonferensen efter tillkännagivandet av det nya avtalet.

Grön el till 230 miljoner hushåll. Det hoppas fyra länder kunna leverera när de gemensamt satsar på vindkraft i Nordsjön.

Nordsjöolja kan i framtiden konkurreras ut av Nordsjövindkraft. Åtminstone om Danmark, Tyskland, Nederländerna och Belgien får som de vill.

De fyra länderna har skrivit under ett avtal för att fyrdubbla kapaciteten för vindkraft i Nordsjön fram till 2030, och tiodubbla den till 2050. Målet är 150 gigawatt inom 28 år.

– Det skulle betyda att vi fyra skulle leverera mer än hälften av all vindkraft till havs som behövs för att nå klimatneutralitet i EU, säger Danmarks statsminister Mette Frederiksen, som trycker på att omställningen till grön el måste gå fort.

– Vi har inte 30 år. Vi har inte 20 år, inte ens tio år, säger hon.

Tysklands förbundskansler Olaf Scholz säger att projektet är ”ofattbart stort”.

– Nordsjön är den plats där det kan produceras vindkraft i stor skala, och det redan i dag på ett ekonomiskt försvarbart sätt, säger han under presentationen av projektet i Esbjerg.

Men satsningen kommer inte bara med miljön i åtanke. EU kämpar också för att få bukt med det ryska gas- och oljeberoendet.

– Putins krig visar på de risker vi har tagit genom att vara alltför beroende av rysk gas, säger EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen som också var på plats i Esbjerg.

Frederiksen höll med.

– Vi ska fasa ut Putins gas, vi vill skapa tusentals arbetstillfällen och vi vill skapa en grönare och mer säker framtid för oss alla, säger hon.

Publisert:

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu