Ann-Sofie förlorade kärleken Mats – då köpte hon en ”plåtis”

Av: 

Liisa Aus

Jag bytte liv

Att gå från tvåsamhet till ensamhet kan vara tufft.

För Ann-Sofie, 69, har husbilen blivit ett sätt att ta sig framåt.

– Visst saknar jag min Mats, men nu börjar en ny fas i livet.

Ann-Sofie Åsberg, 69, köpte en liten ”plåtis” när hennes livskamrat Mats dog. Nu drar hon iväg på äventyr själv.
Ann-Sofie Åsberg, 69, köpte en liten ”plåtis” när hennes livskamrat Mats dog. Nu drar hon iväg på äventyr själv.

I Järbo, strax norr om Sandviken, bor det ungefär 2 700 personer. En av dem är Ann-Sofie Åsberg som länge jobbade med det som Järbo kanske är mest känt för, garnindustrin. Tillsammans med livskamraten Mats drev Ann-Sofie en mindre jordbruksfastighet med angoragetter som producerade ull till mjuka härliga mohairplagg.

– Men marknaden var lite för liten, så jag började sticka strumpor istället, berättar Ann-Sofie som investerade i stickmaskiner och hade fullt upp med produktion och försäljning.

Men 2014 kände Mats och Ann-Sofie att de behövde lite lugn och ro, så de köpte en husbil. Resorna gick kors och tvärs i Sverige. De gillade att kuska runt tillsammans.

– Husbil är ju så bekvämt. Man kan ta sig överallt och har samtidigt med sig sängen, köket och toaletten.

Mats dog i cancer

När Mats blev sjuk för 1,4 år sedan, blev resorna färre. Cellgiftsbehandlingen tog på krafterna och cancern fortsatte sprida sig. I april förra året dog Mats.

– Jag kände direkt att jag inte ville ha husbilen kvar. Den var för stor och innehöll för många minnen. Men jag saknade samtidigt friheten att resa och uppleva, säger Ann-Sofie.

Hon bestämde sig för att köpa en ny husbil – eller rättare sagt en ”plåtis”, en inredd skåpbil. Siktet var inställt på den allra minsta varianten som gick att få.

– Med en bil som är 5,4 meter lång blir allt mycket enklare. Jag kan parkera överallt och det är lätt och smidigt att ta sig fram.

”Plåtisen”.

Det blir inga utlandsresor nu under pandemin, men däremot är planen att köra runt i Sverige både under den kommande våren och sommaren – och förstås att träffa andra soloåkare.

– Vi har en egen sida på Facebook där vi tipsar varandra om fina resmål, planerar träffar och umgås.

”Fantastiskt att få träffa nya bekanta”

När soloåkarna drar iväg tillsammans kör alla sin egen bil. Som i en karavan. Eller så har de en gemensam slutdestination där de träffas mot kvällen.

– Det är ju fantastiskt att få träffa nya bekanta på ett så enkelt sätt. Att bara packa bilen, ta med akvarellfärgerna och dra iväg. Detta hjälper mig jättemycket i sorgearbetet, säger Ann-Sofie.

Husbilen har på något sätt gett livsgnistan tillbaka, även om saknaden efter Mats fortfarande är stor. För Ann-Sofies del har den nya etappen just börjat.

– En del flyttar från hus till lägenhet när de blir änkor. Jag börjar ett nytt liv med min husbil.

ANNONS

Byt till ett smart elavtal och få full koll på dina elkostnader!

Extern länk från Fortum

Läs mer!

Publisert:

LÄS VIDARE

Lasse lämnade storstan: ”Det bästa jag har gjort”

ÄMNEN I ARTIKELN

Jag bytte liv

Husbilar

Järbo

Semester

Privatekonomi