Helén, 34, väntar på a-kassan – nu får hon hjälp av Aftonbladets läsare

”Jag har aldrig gråtit så mycket som nu”

Av: 

Anna Sjögren

Coronapandemin

Flera jobberbjudanden, hjälp att betala av sin hyresskuld och medmänsklig omtanke.

Efter Aftonbladets artikel om småbarnsmamman Helén som inte har pengar till mat har människor från hela Sverige slutit upp för att hjälpa till.

– Det här har gett mig en tro på mänskligheten igen, säger Helén Blomqvist.

Det var för två veckor sedan som Aftonbladet berättade om småbarnsmamman Helén, 34, som väntat på sitt besked från Alfakassan sedan augusti. Med en inkomst på mellan noll och tusen kronor per månad från ströjobb hade hon inte råd att köpa mat och har dragit på sig hyresskulder.

Efter artikeln har hundratals läsare från hela landet hört av sig för att erbjuda hjälp till Helén och hennes barn. Telefonen har gått varm de senaste två veckorna och hennes mailkorg är full.

– Det känns helt överväldigande. Jag har aldrig gråtit såhär mycket i mitt liv, jag blir så rörd av att folk hör av sig och vill ställa upp för mig, säger Helén.

I våras blev Helén uppsagd från sitt jobb som avloppstekniker.

Betalar av på hyresskulden

Flera personer har startat insamlingar för att hjälpa Helén, en del har swishat bidrag och andra har tipsat om andra sätt att få hjälp.

Pengarna hon har fått går till att betala sonen Charlies förskoleavgift så att han kan börja på förskolan igen och betala tillbaka lån till närstående.

– Räkningarna tickar på. Det här ger mig en chans att komma tillbaka och komma ikapp. Jag är så tacksam.

Dessutom har många hört av sig med jobberbjudanden.

– Det är ju det som får mig att komma på fötter igen. Jag har fått erbjudande om jobb i vården, avloppstekniker till att montera solpaneler. Jag kommer ta det jag får, säger Helén.

Efter Aftonbladets artikel om småbarnsmamman Helén som inte har pengar till mat har människor från hela Sverige slutit upp för att hjälpa till.

”Känner en frid i själen”

För första gången sedan i våras, då hon blev arbetslös, känner hon att stressen och oron för framtiden släppt. Hon känner ett lugn inför julen.

– Det känns bra, jag kommer inte att börja köpa julpynt eller julklappar, allt jag fått hjälp med går till räkningar. Men jag känner en frid i själen nu när jag kan betala av räkningar och ser att jag kan få jobb snart.

Folk har också hört av sig och velat ge julklappar, men det har Helén tackat nej till. Hennes två barn, Charlie, 3, och Noah, 10, kommer att få en fin jul med julmat och julklappar hos sina farföräldrar och hon är också välkommen dit.

Efter Aftonbladets artikel om småbarnsmamman Helén som inte har pengar till mat har människor från hela Sverige slutit upp för att hjälpa till.

”Känner sig sviken av samhället”

Efter artikeln har många i samma situation som Helén hört av sig med sina berättelser.

– Det får en att känna att man inte är ensam. Men jag är orolig för hur många av dem som är min situation ska klara sig, många mår väldigt dåligt.

Hon är kritisk till att det system som skulle ha skyddat henne och många andra inte fanns där när de behövde det.

– Man känner sig sviken av samhället.

Men hennes medmänniskor fanns där.

– Det visar verkligen att människor finns för varandra i de här tuffa tiderna.

PODD Så ska du tänka kring hälsoångesten

Aftonbladet Daily, med psykologen Susanna Österman.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

ANNONS

Vill du se över ditt elavtal? Jämför priser nu och hitta det bästa för dig!

Extern länk från Compricer

Jämför här

Publisert:

LÄS VIDARE

Maja Swish-lånade – nekas socialbidrag

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronapandemin

Arbetslöshet

Alfakassan

A-kassa

Privatekonomi