Så ska mäklarbranschen tyglas

avStefan Hesserud Persson

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Johnér
Många upplever fastighetsmäklarbranschen som problematisk.

Förbjud anonyma bud och fasa ut lockpriserna på lägenheter.
Så vill Konsumentverket lösa problemen på bostadsmarknaden.
– Den affär som förmodligen är livets största investering riskerar att bli ett impulsköp, säger Konsumentombundsman Cecilia Tisell

När lägenheter säljs till rekordpriser och i många fall redan innan visning är det lätt att hamna i kläm som konsument.

Inte minst i kontakten med mäklare – ett av de tio områden Konsumentverket i sin årliga konsumentrapport pekar ut som mest problematiska.

”Svårt och dyrt att rätta till”

– Bostadsbristen trissar upp både tempot och priserna. Den affär som förmodligen är livets största investering riskerar att bli ett impulsköp med misstag som är svåra och dyra att rätta till i efterhand, säger Cecilia Tisell, generaldirektör för Konsumentverket och Konsumentombudsman.

Konsumentverket har på regeringens uppdrag tagit fram en rad förslag som påverkar mäklarbranschen.

Bland annat vill man sätta stopp för anonyma bud, till exempel genom att kräva att budgivare identifierar sig med bank-ID. Något flera mäklare redan börjat med.

Dessutom vill man fasa ut lockpriser på lägenheter.

Vill införa marknadspriser

– Det upplevs som ett stort problem bland konsumenterna och ger falska förhoppningar. Ett alternativ är att låta mäklarna göra en seriös bedömning av marknadsvärdet på en lägenhet, som sätts istället för utgångspris, säger Cecilia Tisell.

Konsumentverket vill också inrätta en oberoende konsumentbyrå som ska ge råd kring bostadsköp. Vidare vill man att Fastighetsmäklarinspektionen, FMI, ska kunna granska även fastighetsmäklarföretagen, och inte bara de enskilda mäklarna.

Regeringen utreder vidare

Ett förslag regeringen nu ska utreda vidare.

– Idag kan det finnas en tendens att företagen sätter press på enskilda mäklare att använda olika aktiviteter för att öka omsättningen. Därför tillsätter vi en utredning som ska titta på det, säger konsumentminister Per Bolund.

Konsumentverkets rapport kommer strax efter att en utredningen kommit med en rad förslag som ska underlätta för konsumenter vid bostadsköp – bland annat genom att tvinga mäklare uppge hur skuldsatt en förening är vid lägenhetsvisningen.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

MER OM MIN EKONOMI