Swedbank medger brister kring penningtvätt

Har inte följt interna regler, säger banken

avTT

Publicerad:
1 av 2 | Foto: Claudio Bresciani/TT
Göran Persson, statsminister 1996–2006, tillträdde i somras som ordförande i Swedbanks styrelse och han har sedan dess bland annat utsett Folksamchefen Jens Henriksson till ny koncernchef.

Swedbank har haft och har fortfarande problem med hanteringen av misstänkt penningtvätt, medger storbanken.

"Banken har inte alltid följt interna regler", skriver Swedbank i ett pressmeddelande.

För lite resurser, bristande kompetens och otydlig ansvarsfördelning har lett till att Swedbank inte har kunnat hantera risken att kunder och andra aktörer tvättar pengar, konstaterar banken.

Brister kvarstår

Dessutom tillägger Swedbank att brister vad gäller kundkännedom och riskbedömning kvarstår än i dag i både Sverige och Estland.

Pressmeddelandet skickas ut med anledning av att Swedbank sent i måndags svarat på en så kallad avstämningsskrivning från tillsynsmyndigheterna i Sverige och Estland, där det till banken framförts en rad frågor om bankens hantering av misstänkt penningtvätt.

"I svaren konstaterar Swedbank att tillsynsmyndigheternas iakttagelser på flera centrala punkter överensstämmer med bankens egna", skriver Swedbank.

Uttalandet står i skarp kontrast till de uttalanden som den sparkade Swedbankchefen Birgitte Bonnesen gjorde för snart ett år sedan, när frågan om bankens hantering av penningtvättsrisker i Baltikum togs upp.

– För varje gång vi ser något, så agerar vi, och det med kraft, sade Bonnesen i samband med presentationen av en delårsrapport i oktober i fjol.

– Vi har gått igenom allting och det finns ingenting, tillade hon.

Hävd advokatsekretess

Enligt Swedbank pågår nu ett intensivt arbete med att komma tillrätta med problemen. I arbetet ingår en rapport med rekommendationer från advokatbyrån Clifford Chance, som beräknas vara klar i början av 2020. Därtill pågår ett internt arbete inom bankens nya brottsbekämpninsenhet, AFC, med att kartlägga historiska brister och utveckla förmågan att motverka ekonomisk brottslighet.

Swedbanks styrelse har dessutom beslutat att tillmötesgå Ekobrottsmyndighetens begäran om att häva advokatsekretessen för advokat Erling Grimstad avseende Grimstads uppdrag åt Swedbank.

Grimstad har på uppdrag av banken under perioden 2017–2019 skrivit flera hemligstämplade rapporter med uppgifter och information om misstänkt penningtvätt i Baltikum och Swedbanks hantering av detta.

Swedbank-aktien sjunker 1,3 procent efter pressmeddelandet. Därmed har drygt en tredjedel av storbankens börsvärde raderats ut sedan SVT Uppdrag granskning i februari i år rapporterade om omfattande misstänkt penningtvätt där konton i banken använts.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Swedbank

MER OM MIN EKONOMI