Ny rapport: Många har låg kunskap om sina lånevillkor

Siffror avslöjar låg kunskap trots höga lånebelopp

Av: Gustaf Larsson

Publicerad:
Trots höga bolån vet många inte vilka villkor man har.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Trots höga bolån vet många inte vilka villkor man har.

Var fjärde svensk känner inte till alla villkor för sina krediter. Nästan lika många har inte koll på sina lånevillkor. Det visar en ny rapport från Bluestep Bank.

– Risk att man binder upp sig på ofördelaktiga lån och fastnar där, kommenterar Bluesteps bolånechef de nya siffrorna.

Tidigare i veckan släppte Lendo en rapport med siffror från SCB, som visar att visar att 82 procent, motsvarande 3 330 miljarder, av svenska hushålls belåning under april månad var bostadslån.

Nu visar andra siffror, framtagna av Kantar Sifo på uppdrag av Bluestep Bank, att 23 procent av alla svenskar inte känner till sina lånevillkor.

Hög ovisshet bland unga

Enligt rapporten varierar kunskapen mellan olika åldersgrupper. Endast 13 procent av svenskarna mellan 18 och 29 år uppger att de har full koll på sina lån, medan nästan dubbelt så många uppger motsatsen.

– På gott och ont har det blivit allt lättare att låna pengar. Utan förståelse för olika lånetyper finns en risk att man binder upp sig på ofördelaktiga lån och fastnar där. Tyvärr tar många ett lån utan att läsa det finstilta. Låna aldrig pengar utan att ha stenkoll på avbetalningstid och ränta, säger Tomas Netz, Bolånechef på Bluestep Bank i ett pressmeddelande.

”Be personen förklara ännu tydligare”

Annat är det för svenskar mellan 65–74 år, som har bäst koll på sina lånevillkor. Där uppger tredjedel att känner till vad de har skrivit under på.

– Om långivaren pratar i termer du inte förstår, be personen förklara ännu tydligare. Här tar vi som bank ett stort ansvar i att försäkra oss om att kunden – innan lånet beviljas – är väl införstådd med vad som faktiskt gäller, har en rimlig avbetalningsplan och god återbetalningsförmåga, förklarar Tomas Netz vidare.

Lista: Så många känner inte till sina lånevillkor


Länen med lägst kännedom om sina lånevillkor 

  1. Södermanland 31 procent 

  2. Värmland procent 

  3. Skåne 27 procent

  4. Jönköping 26 procent

  5. Stockholm 25 procent

Länen med högst kännedom om sina lånevillkor 

  1. Västmanland 15 procent 

  2. Västernorrland 15 procent

  3. Gävleborg 16 procent  

  4. Gotland 16 procent  

  5. Dalarna 16 procent

Publicerad:

LÄS VIDARE