Permitterade uppmanas jobba heltid: ”Samma tempo”

Chefen: Det är mycket att göra

Den som korttidspermitterats ska gå ned i arbetstid. Men personer som Aftonbladet varit i kontakt med berättar om en helt annan situation på jobbet.
– De låtsas som att inget har hänt, säger Astrid.

För Astrids arbetsgivare blev korttidspermitteringarna en räddning.

– Det har varit svårt ekonomiskt, en period där vi varit tvungna att verkligen kämpa. När det här kom kändes det som en räddning för att staten kunde gå in och ta stor del av personalkostnaden.

På ett möte för några veckor sedan fick de anställda besked om att ledningen hade två val: sparka alla eller be samtliga gå ned i lön med korttidspermittering.

– Men ni får jobba på som vanligt, sa de, säger Astrid, som egentligen heter något annat.

Jobbar i samma tempo

Först var hon lättad över att få behålla jobbet. Men när hon tittade på det nya kontrakt framgick det tydligt att de anställda enligt reglerna skulle gå ned 60 procent i arbetstid och 7,5 procent i lön. Det hade cheferna inte sagt ett ord om.

– Det är klart de vet att det inte är så här det ska gå till. När man går ned i tid måste man också få ett nytt schema. Vi jobbar precis som innan, säger Astrid.

Hos Tillväxtverket, den myndighet där företagen ansöker om ersättning för korttidspermitteringar, framgår det tydligt att den här typen av fusk inte accepteras.

”Arbetsgivaren får inte kräva att arbetstagaren arbetar mer än den avtalade tiden. Bidraget avser stöd för kostnader som arbetsgivaren har för den minskade arbetstiden. Om arbetsgivaren kräver att arbetstagaren arbetar den tid som stödet avser strider det mot regelverket och arbetsgivaren blir då återbetalningsskyldig”, står det på Tillväxtverkets hemsida.

En annan person som Aftonbladet varit i kontakt med beskriver en liknande situation som Astrids.

– Vi har gått ned i lön men måste jobba i samma tempo, säger personen, som jobbar med kommunikation.

Finansminister Magdalena Andersson (S).
Finansminister Magdalena Andersson (S).

Fuskexperter ska hjälpa

Efter flera larm om fusk har Tillväxtverket nu fått stöd från Skatteverket som lånar ut 100 handläggare, rapporterar DN.

De kommer att hjälpa Tillväxtverket med ansökningarna och med att avslöja fuskare. Skulle det inte räcka är regeringen beredd att göra regelverket mer finmaskigt, skriver tidningen.

– Vi har fått indikationer på att det förekommer fusk med korttidspermittering och det är helt oacceptabelt. Det är djupt osolidariskt mot de företag som verkligen behöver stödet, säger finansminister Magdalena Andersson (S) till DN.

Även fackförbunden har fått flera samtal från medlemmar som ifrågasätter företagens agerande, rapporterar SVT.

Enligt Astrid har ledningen beskrivit korttidspermitteringarna som ett sätt att ”rädda den ekonomiska situationen.”

– Vi är ett så litet företag så de är inte alls oroliga för att bli påkomna eller ifrågasatta.

Läs mer om coronapandemin

Publisert: