Tuija, 71, bytte karriär efter pensionen

Bestämde sig för att fortsätta jobba

avGustaf Larsson

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Getty images / Veterankraft
Tuija Liiti, 71, jobbar halvtid på ett bemanningsföretag.

71-åriga Tuija Liiti var inte klar med arbetet som 67-åring.
I stället bytte hon karriär och började jobba på ett bemanningsföretag för seniorer.

– Jag kan tänka mig att jobba några år till, säger hon.

När Tuija Liiti var 67 år gick hon i pension från sin mångåriga tjänst som controller på en statlig myndighet. Men ett nytt liv som den ”klassiska pensionären”, som hon uttrycker det, var ingenting för henne.

– Jag har inga barn så jag har ändå alltid gått på yoga, konserter och teatrar, så det var ingenting jag skulle börja med ifall jag slutade jobba. Då kände jag att jag hade lite tid över, säger hon.

”Hjärnan får lite träning”

Hon kom i kontakt med bemanningsföretaget Veterankraft som erbjöd henne en tjänst på deras kontor. Halvtid, på hennes villkor. 

– Det är alldeles lagom. Hjärnan får lite träning och man träffar många andra människor. Sen får man extra pengar som jag kan göra roliga saker för.

På bemanningsföretaget är hennes jobb att vägleda seniorer som, precis som Tuija, är intresserade över en vidare karriär. Hon berättar att drivkraften hos många hon pratar med är att bibehålla sitt sociala liv.

”De vill inte vara pensionärer”

– Många tappar den biten när man går i pension. Flera jag har pratat med säger att de känner att de vill jobba. De vill inte vara pensionärer i den bemärkelsen att man sitter hemma och bara tar hand om sina barnbarn.

Foto: Genrebild. Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN
Allt fler seniorer väljer att fortsätta sin yrkesbana efter pensionen.

Hon berättar att det är många, likt henne själv, som vill göra något nytt när de kommit uppåt i åldrarna.

– Det finns veteraner som vill ha samma typ av arbete som de tidigare har haft, om de har jobbat med ekonomi eller som lärare vill de fortsätta med det. Men sen finns det en del andra som vill göra något helt annat. Man kanske har haft en kolonilott och trädgård, så nu kan de tänka sig att ta ett lite enklare trädgårdsjobb.

Seniorer blir allt mer eftertraktade

Det ökade intresset för att ta vidare sin karriär efter pensionen har också visat sig hos bolagen. Seniorer har blivit en favorit för många arbetsgivare, och Tuija Liiti kan förstå varför. 

– Man har inga småbarn så man kan fokusera mer på sitt arbete. Sen tror jag att man uppskattar det mer eftersom man själv har valt det och kan bestämma exakt hur mycket eller lite man vill jobba.

Vad är det som driver dig till att fortsätta jobba?

– Mycket är det den sociala biten som spelar in. Eftersom jag fortfarande är väldigt aktiv, jag läser på senioruniversitet och sitter i ett antal styrelser, så är det väldigt värdefullt och givande för mig.

”Kan tänka mig jobba i ett par år till”

Hur länge hon kommer att fortsätta att jobba har hon inte planerat, säger hon.

– Som det känns i dag, om jag har hälsan i behåll, kan jag tänka mig att jobba i ett par år till. Det ska ändå kännas meningsfullt. Så länge det gör det kommer jag att jobba. 

Vad har du för tips till andra seniorer som kan tänka sig att jobba vidare? 

– Jag skulle säga att man ska vara open minded och inte vara så fast i vad man tidigare har gjort. Sen borde man fundera på hur mycket man vill jobba så att man orkar med det.


PODD: Därför är svenska kronan rekordsvag

I nyhetspodden Aftonbladet Daily pratar vi om krisen för den svenska kronan, och vad det kan innebära för din privatekonomni.

Lyssna  iPhone  Acast  Spotify
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM
MER OM MIN EKONOMI