Var tolfte barn lever i en skuldsatt familj

"Kommer mina föräldrar hamna i fängelset om de inte betalar sina skulder?"

avTT

Foto: Gorm Kallestad/NTB/TT
183 000 barn i Sverige växer upp i familjer där minst en av föräldrarna har skulder.

Enligt nya siffror från Kronofogden växer ungefär 183 000 barn i Sverige upp i familjer där minst en av föräldrarna har skulder eller en pågående skuldsanering hos Kronofogden.

Det är mer än vart tolfte barn.

"Jag äter jättemycket på skollunchen så jag inte behöver äta så mycket när jag kommer hem"

"Jag slutade spela fotboll och sa till kompisarna att det var för att jag tyckte att det var tråkigt. Jag älskade fotboll, men det var för dyrt för mina föräldrar"

"Kommer mina föräldrar hamna i fängelset om de inte betalar sina skulder?"

Det säger några av barnen som Kronofogden har pratat med, vars föräldrar lever med skulder.

– Många barn bär på en hel del oro och skam, och tar på sig ett ansvar för familjens ekonomi. De kanske råkar höra när föräldrarna pratar i köket och vill försöka hjälpa dem att inte spendera så mycket pengar, säger Tina Häggmark på Kronofogden till TT.

Prata om ekonomin

Ett okänt antal barn lever också i hushåll med mycket små ekonomiska marginaler. Föräldrarna tycker i många fall att det är svårt att prata om ekonomin med sina barn.

– Man vill ofta skydda sitt barn och bespara dem tråkigheterna. Men det är viktigt att prata om pengar så att barnen inte behöver känna oro inför vad som kan hända eller att det är deras ansvar.

Av de totalt 183 000 barn som lever i familjer där föräldrarna har skulder, lever cirka 13 000 barn i en familj där minst en förälder har skuldsanering, och cirka 3 000 med en förälder som har skulder för indrivning och dessutom en förälder med pågående skuldsanering.

– Visst kan det röra sig om småbelopp och missade betalningar som gör att man hamnat hos oss, så betalar man och sen löser det sig. Men väldigt många har det tufft ekonomiskt, säger Tina Häggmark.

Foto: Johan Hallnäs/TT

Geografiska skillnader

Det finns stora skillnader i landet. Högst andel barn med skuldsatta föräldrar finns i Grums kommun i Värmland, där siffran ligger på 20,7 procent. Därefter kommer Skinnskatteberg och Perstorp.

Skånska Lomma har den lägsta andelen barn som lever i skuldsatta familjer med 1,7 procent, följt av Danderyd och Täby.

Varje kommun har enligt lag ansvar att se till att skuldsatta personer kan få träffa en budget- och skuldrådgivare som erbjuder ekonomisk rådgivning och en lösning på sina problem.

– Det är något vi behöver belysa ännu mer så att ännu fler vågar be om hjälp. Vuxna lever också med skamkänslorna och många känner att det är svårt att ta det steget.

Rättad: En tidigare version innehöll en otydlig uppgift om barn vars båda föräldrar är skuldsatta.

Fakta: Så kan du prata om ekonomi med barn

  • Lyssna, prata och svara på frågor så ärligt du kan utan att skrämma. Förklara vad familjen måste prioritera att lägga pengar på och varför.

  • Börja tidigt, utifrån barnets mognadsnivå. Var noga som vuxen med vilka signaler du skickar ut, till exempel om märkeskläder och resor. Alla har inte råd.

  • Var tydlig med att du som vuxen tar ansvar för familjens ekonomi, att det inte är barnets ansvar att lösa eventuella problem.

Källa: Kronofogden

ARTIKELN HANDLAR OM