MTG säljer innehavet i TV 4

MIN EKONOMI

Proventus utmanar Schibsted och Bonnier i kampen om tv-bolaget

Striden om makten i TV4 fortsätter. Ny aktör är finansmannen Robert Weils Proventus som utmanar storägarna Bonnier och Schibsted genom att köpa ut Stenbecksfären för drygt en halv miljard kronor.

Det är Stenbecks medieföretag MTG som sålt hela sitt aktieinnehav på 3020013 aktier i TV4. Men inte till Bonnier eller Schibsted som båda vill ha styråran i TV4.

I stället sålde MTG till Robert Weils bolag Proventus. Köpet handlar om 15,1 procent av rösterna och kapitalet. Försäljningspriset är 170 kronor per aktie, vilket var mer än aktiens slutkurs på Stockholmsbörsen den 5 januari i år. Efter försäljningen har MTG inga aktier alls i TV4.

Proventus aktiepost är av stort intresse för både Bonnier och Schibsted. Men Proventus vd Daniel Sachs ser inte aktieköpet som en kortsiktig finansiell placering.

”Bra möjlighet”

– Vi har analyserat den här marknaden under en tid och tycker att det är intressant med den förändring den står inför. Sedan dök den här möjligheten upp och vi ser det som en bra möjlighet att vara med i omstruktureringen av den nordiska tv-marknaden.

– Vi närmar oss en digital tv-marknad och tv får bland annat ett allt större inslag av interaktivitet och närmare koppling till mobila teletjänster. De närmaste två-tre åren kommer det att hända mycket på den här marknaden och då vill vi gärna vara med.

Däremot tonar Sachs ner möjligheterna till att försöka öka aktieinnehavet i TV4 ytterligare. Några sådana planer finns inte i dag. Efter köpet av MTG:s innehav i TV4 blir Proventus fjärde största ägare i mediekoncernen.

Riskkapitalbolaget Proventus grundades 1980 av finansmannen Robert Weil. Proventus har ett eget kapital på cirka 3 miljarder kronor. Bolaget är huvudägare i leksaksföretaget Brio och i det finska möbelföretaget Artek.

Bonnier vill inte kommentera om bolaget varit med och bjudit på aktierna och inte heller om Bonnier nu uppvaktar Proventus.

”Spekulerar inte”

– Vi spekulerar inte i någonting som skulle kunna hända framöver. Men vi välkomnar Proventus som ägare och tror att det är bra för TV4, säger Bonniers informationsdirektör Erik Månsson.

Trond Berger, direktör på Schibsteds, säger till norska affärstidningen Kampanje att Schibsted hade möjlighet att köpa tv-aktierna av MTG men tackade nej eftersom priset var för högt.

I veckan gjorde norska Schibsted upp med LRF och har därmed möjlighet att öka sitt innehav i TV4 till 26 procent. Bonnier är fortfarande största ägare i TV4, med 27,7 procent av aktierna.

Den norska mediekoncernen Schibsted har i flera år utmanat den svenska mediemarknadens största aktör Bonnierkoncernen. Schibsted äger till exempel både Svenska Dagbladet och Aftonbladet.

Schibsted har genom en rad affärer blivit en storägare i TV4. Dagarna kring luciahelgen lade man också bud på den finländska mediekoncernen Alma Media, en av storägarna i TV4. Kommer Schibsted över Alma Medias 23,4 procent av TV4-aktierna hotas Bonniers kontroll över bolaget.

Storägare i TV4

Sten Gustafsson/TT

ARTIKELN HANDLAR OM