”Telia har mycket muskler”

MIN EKONOMI

N24:s börsanalytiker Lars Frick chattade om folkhemsaktien Telia

Foto: Lars Frick.

   Lars Frick säger: Hej! Chatten om TeliaSonera är nu öppen, så för aktieägare, blivande aktieägare eller alla andra som är intresserade går det bra att ställa frågor nu! //Lars Frick

AeT säger: Hur ska småspararna tänka om Telia-aktien?

   Lars Frick säger: Hej AeT!

TeliaSonera har bjudit aktieägarna på en mestadels tråkig resa, dessvärre. Men även tråkiga resor har ett slut. Efter två kvartal med resultat under förväntan har marknaden justerad ned sina prognoser och intagit en mycket avvaktande hållning mot aktien, vilket också synts i kursen. Dessutom har TeliaSoneras ledning lämnat medvetet låga prognoser. Så nu finns det goda möjligheter att utvecklingen vänder, och det kan ge kursen ett välbehövligt lyft, i synnerhet med ett starkt tredje kvartal i ryggen.

Anonym säger: Hej Lars! Ska man köpa Telia nu?

   Lars Frick säger: Med låga förväntningar och en, som det ser ut nu, vändning i resultatet så är det sannolikt en bra idé. Visst, TeliaSonera har inte precis toppat ligan över kursvinnare i år, men som sagts ovan: mycket har hänt i bolaget, och sannolikt justeras vinstprognoserna upp nu, vilket brukar leda till högre kurser. Dessutom komemr de stora utdelningarna att ge bra direktavkastning (utdelning/aktiekurs). En "contrarian" strategi och köpa aktier som marknaden inte gillar är en idé som till exempel Erik Penser gjort stora pengar på. (I Atlas Copco med mera. Vad som hände sedan är en annan historia...!)

Micson säger: Telia eller Ericsson - om du tvingas välja en av dem?

   Lars Frick säger: Ericsson!

kålle säger: Hur mycket får jag ut om jag har 1 000 aktier i Telia?

   Lars Frick säger: Kålle, menar du utdelning? I så fall – första varvet delas 10 miljarder kronor ut, vilket motsvarar cirka 2,10 kronor/aktie i extrautdelning. Tillsammans med ordinarie utdelning blir det cirka 3,60 kronor/aktie.

Tom säger: Hur är stämningen i Telia? Finns det några visioner?

   Lars Frick säger: Stämningen beror nog på hur högt upp i organisationen du frågar. Men visioner finns det. Expansion står på agendan med en mogen hemmamarknad, därav bland annat affären med Turkcecll (om den nu går igenom) och TeliaSonera kommer fortsätta växa internationellt. Det, tillsammans med teknikutveckling med bland annat mer bredband, IP-telefoni, och konvergens mellan olika kommunikationsformer (kallas ibland "triple play", ungefär: röst, bredband och TV) ger faktiskt rätt intressanta möjligheter framgent.

Micson säger: Hur bra rustade tycker du att Telia är i kriget om bredbandskunderna?

   Lars Frick säger: Telia har en stark position med en stor installerad bas av kunder inom fast och mobil telefoni: det kan bolaget utnyttja. Kanske inte mest visionära, men de har mycket muskler.

LM säger: Hur många som köpte Telia vid introduktionen har kvar alla sina aktier?

   Lars Frick säger: Inte en aning, faktiskt, men vad siffran än är kan man nog svara "för många". Med andra ord har en stor del av kunderna i denna folkhemsaktie varit med på hela resan...

Micson säger: Köpte du själv Telia vid introduktionen?

   Lars Frick säger: Nej, tyckte det var lite dyrt. Men närstående köpte tyvärr.

K Nilsson säger: Vad tjänar Telia mest pengar på nu - och om fem år?

   Lars Frick säger: Mobiltelefoni, helt klart! Fast telefoni är stort, men bara i Sverige. Om fem år är det nog fortfarande mobil, men annat innehåll i lurarna. (mer data, osv.)

ISP säger: Hur står sig Telia i konkurrensen från övriga telefonoperatörer i det fasta nätet?

   Lars Frick säger: Telia som gammal monopolist har en urstark ställning i fast telefoni, i likhet med till exempel Telenor som likaledes har en stark ställning i Norge. Konkurrensen ökar men den som sitter på nätet har ju alltid en fördel. Därav de ständiga diskussionerna om samtrafikavgifter.

fattig lapp säger: Vad behövs för att kursen ska gå upp till 85 kronor? Tror du det kommer att inträffa i vår livstid?

   Lars Frick säger: För 85 kronor, då ska omstruktureringarna vara historia, tillväxten ta fart rejält, och på nåt vis ska man stå emot prispress på mogna marknader. Och några rejält lyckosamma förvärv som krydda på det. Om det händer i vår livstid beror lite på hur gammal du är, men inom överskådlig tid - nej, det tror jag inte.

ARTIKELN HANDLAR OM