Mediamarkt stänger varuhus i Malmö

Anställda kontrollerades av väktare

Media Markt på Stora Bernstorp i Malmö.
Media Markt på Stora Bernstorp i Malmö.

Helgens priskrig mellan elektronikjättarna slog hårt mot Mediamarkt.

Nu stänger företaget en av sina butiker i Malmö.

Men enligt en före detta chef på företaget är det här bara början.

– Minst ett varuhus till kommer att stängas, säger personen.

Strax före lunch kom beskedet: Mediamarkt stänger sin butik i Stora Bernstorp utanför Malmö. Enligt Sydsvenskan är stängningen en ren besparingsåtgärd. Den bilden bekräftas av en före detta chef på Mediamarkt:

– Det är garanterat de dåliga försäljningssiffrorna och det låga besöksantalet som ligger bakom beslutet, säger personen.

Priskrigen hotar verksamheten

I helgen hade de tre elektronikjättarna Mediamarkt, Siba och Elgiganten ett priskrig för att locka nya kunder. De ständigt pressade priserna är förstås välkommet för kunderna men riskerar på sikt att bli ett hot mot verksamheten. Dessutom har Mediamarkt haft svårt att nå upp till förra årets resultat, enligt den före detta chefen.

– Jag sitter med alla nyckeltal för Mediamarkt och bara tv-försäljningen har gått ner med 20 procent på ett år, säger personen.

Fler varuhus kan läggas ned

Flera personer har tipsat Aftonbladet om att butiksnedläggningen i Malmö bara är det första steget. Om inte försäljningen blir bättre hotas fler butiker. Den bilden bekräftas också av den före detta Mediamarktchefen.

– Jag vet att det är minst ett varuhus till i Sverige som kommer att få stänga. Det kommer troligtvis bli på en mindre ort, säger personen.

2011 gick hemelektronikkedjan On Off i konkurs efter ha brottats med lönsamhetsproblem i flera år. Året efter gick Expert i graven.

Låstes in på varuhuset

Enligt Sydsvenskan lades varslet om uppsägning i hemlighet för en månad sen. Beskedet om att butiken skulle stängas kom därför som en kalldusch för de anställda. Och i samband med att personalen informerades om nedläggningsbeslutet kom inhyrda väktare till lokalen. Flera anställda berättar för tidningen att Mediamarkts vd Per Kaufmann sagt att personalen inte fick röra sig fritt i butiken då det förelåg risk för stölder.

– Jag visste inte om jag skulle skratta eller gråta över att plötsligt bli betraktad som tjuv på den arbetsplats jag jobbat i fem år, berättar en säljare för Sydsvenskan.

Aftonbladet söker Mediamarkt för en kommentar.

Publisert:

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu

ÄMNEN I ARTIKELN