Ring och surfa gratis – med reklampauser

avAnders Munck

1 av 2 | Foto: Anna-Lena Wejderman
Wifogs grundare Carl Ander.

Ett nytt bolag ger sig in i kampen om mobilabonnemangen – genom att dumpa priset.

Kunderna får surfa helt gratis med mobilen eller surfplattan.
Det finns bara en hake:
Den som skaffar abonnemanget måste stå ut med reklampauser.

Kriget om budgetabonnemang till mobiler och surfplattor har blivit tuffare senaste året. I våras lanserades nya Tre-ägda operatören Hallon, som erbjuder 60 fria samtal, 3000 sms, och 0,5 gigabyte surf för 99 kronor i månaden.

Gratis – med reklam

Nu tar nya Wifog kampen ett steg längre. Bolaget erbjuder helt gratis och obegränsad surfning till mobiltelefoner och plattor via sina sim-kort. Man kan även ringa gratis i två timmar och skicka 200 sms utan kostnad. Men det finns ett ”men”. När kunden ger sig ut på nätet startar en nedräkning. Efter att man surfat upp 100 mb måste man se 15 sekunder reklam för att kunna fortsätta surfa. Som jämförelse drar en sida på Aftonbladet omkring 0,5 mb, eller en video på youtube 4 mb per minut.

– Vi kommer inte att ta något betalt av kunderna, det vi får in pengar på är annonsutrymmet i reklampauserna, säger Annica Englund,

Marknadschef på Wifog.

Hoppas locka en procent

Wifog är en ny fristående aktör som inte ägs av någon av de stora operatörerna. Dock har man avtal med Tre som ger tillgång till deras nät. Man lovar därför samma täckning som Tre-kunderna får. Abonnemanget, som lanseras 10 december, kräver också att telefonen eller surfplattan inte är låst till någon annan operatör.

Wifogs grundare Carl Ander tror att bolaget kan locka en procent av den svenska befolkningen att inom tre månader byta till den nya abonnemangsformen.

– Självklart är detta mest intressant för dem med surfplattor. Vi tror också att ungdomar är vårt segment, de störs inte lika mycket av reklamen, säger Carl Ander.

Får varning före reklam

Eftersom kunderna bara får två timmars ”vanlig” telefoni och en begränsad mängd sms hoppas Wifog att användarna i stället ska sköta telefoni och sms via nätet med program som Skype.

Vad händer om man använt sin surftid och det är dags för reklam mitt i ett Skype-samtal?

– Man får en varning när det är 30 procent kvar av datagränsen, om man har installerat vår app. Man kommer inte heller att bli avbruten när det är dags, utan man kan välja att titta på reklamen efter att samtalet är avslutat, säger Annica Englund.

Aftonbladets teknikexpert Peter Pettersson gör tummen upp åt det nya abonnemanget:
– Jag tror att det är fullt möjligt för dem nå en procent av befolkningen. För ungdomar och studenter med föräldrar som inte har råd med vanliga abonnemang är det här jätteintressant, trots reklampauser. Sen finns en ganska stor grupp som aldrig skulle byta ut sin vanliga telefoni mot detta, säger han.

ARTIKELN HANDLAR OM