Modeköpen kan bli dyrare än vad du tror

Av: 

Jon Wahlquist

Privatekonomi

Kittlar det lite i shoppingtarmen fastän det ekar i portmonnän? Det kan vara lätt hänt att klicka hem lite kläder från de stora modebutikerna.

Men passa dig, det är inte alltid så billigt som det ser ut.

– Trycket på ungdomar att hänga med i trender är ibland så stort att det överväger risken att bli skuldsatt, säger Jan Åkerlund på Kronofogden.

Möjligheten att klicka hem kläder från nätet har funnits i många år. Och det är lockande för många att köpa hem det senaste skorna eller den där snygga tröjan. Ett par musklick och sen är det bara att hämta paketet på Posten om ett par dagar.

Högt pris

Men priset för det där senaste plagget kan bli betydligt högre, om du väljer att dela upp betalningarna på flera månader.

– Du tecknar in en del av din framtida inkomst, säger Jan Åkerlund.

– Om du inte har en fast inkomst kan det naturligtvis bli problem.

Och Annika Creutzer, privatekonomisk expert är inne på samma linje.

– Det viktiga är att titta på hela kostnaden på lånet. Då ser man oftast att det är mycket dyrare att ta lånet på avbetalnig

– Om du måste handla, till exempel till barnen, se till att du betalar av det så snabbt som möjligt.

Hög effektiv ränta

Aftonbladet Min Ekonomi har valt att räkna på ett köp på 3 000 kronor som betalas av på ett år. Alltså betalar vi av 250 kronor per månad på skulden.

Uträkningen visar att köpet på 3 000 kronor kostar upp till 471 kronor i räntor och avi-avgifter på ett år.

Hos Kronofogden har de märkt av att allt fler dagligvaror och kläder säljs mot faktura. Enligt Jan Åkerlund går det fortare att få anmärkningar nu än tidigare.

– Nu kan det gå bara ett par veckor från förfallodag till att det går till inkasso.

– Därför är det extra viktigt att ställa sig frågan: ”Vad är bäst, att jag sparar pengarna och köper, eller att jag tar det på avbetalning”

ANNONS EXTERN LÄNK

Jämför lån med Advisa - Låna tryggt & enkelt här.

Advisa

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Privatekonomi