Skatteverket varnar för bluffmejl

I e-posten från Skatteverket finns filer med tips på bokföring och deklarationsavdrag.

Men det är inte myndigheten som är avsändare.

– Polisen kollade mejladressen och den var belägen i South Carolina, säger Lars Holmgren som är en av dem som fått de falska utskicken.

Den falska e-posten från ”Skatteverket” finns i olika varianter, där mottagaren exempelvis uppmanas att öppna en bifogad fil som påstås innehålla tips på deklarationsavdrag.

”Aktuellt med deklarationer”

En av dem som fått två mejl med myndigheten som avsändare är Lars Holmgren i Torslanda. I går kväll fick han det första mejlet med ämnesraden ”Försäkringar”. Han ringde polisen som spårade avsändaren till South Carolina i USA.

– Att Skatteverket i South Carolina skickar mejl är lite långsökt. Jag tycker att det är synd att man gör så här, någon kanske går på det eftersom det är aktuellt med deklarationer, säger han.

Lars Holmgren har fått totalt två mejl. Aftonbladetläsaren Alexander har fått tre stycken från ”Skatteverket” i sin inkorg.

– I min värld är det rätt tydligt att det är någon form av bedrägeri. Det är inte säkert att alla fattar att man inte ska gå in och öppna filer. Sådana mejl kommer hela tiden men det är inte ofta de går igenom spamfiltret, säger han.

”Klicka inte på länkar”

Bluffmejlen finns i flera olika utföranden. I en finns en bifogad fil med tips på deklarationsavdrag. I en annan variant är Skatteverket avsändare, men i mejlet står det att Telia kundservice har skickat ut ett meddelande som man når genom att klicka på en länk. Under lördagen har flera medborgare uppmärksammat myndigheten på bluffmejlen.

– Det viktiga är att framhålla att Skatteverket inte skickar mejl och vi ber inte folk klicka på länkar och vi efterfrågar inte heller kontouppgifter, säger Anders Kylesten, säkerhetschef på Skatteverket till Aftonbladet.

Myndigheten kommer att polisanmäla de falska e-posten inom kort.

–  Vi har för vana att anmäla detta i och med att man utger sig för att vara representanter för Skatteverket gör man sig misstänkt för ett brott, säger Anders Kylesten.

Publisert:

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu

ÄMNEN I ARTIKELN