Polisens uppmaning: Spärra ditt personnummer

Nya tjänster gör att du kan göra det svårare för bedragare att stjäla din identitet

Omkring 75 000 svenskar får sin identitet kapad varje år.

Nu kommer polisen med en ny uppmaning: Spärra ditt personnummer – innan du blir drabbad.

Men de tjänster som finns gör inte att du går säker.

– I kombination med kortspärr skulle det kunna stoppa mycket brottslig verksamhet, säger Jan Olsson på polisens nationella bedrägericentrum.

Först kom ett sms från ett kreditupplysningsföretag. Det lät meddela att ett företag hade tagit en kreditupplysning på honom. Några dagar senare fick han flera paketavier. Det visade sig att han hade tre mobiler med abonnemang att hämta ut i en matbutik.

Men 26-årige Adam hade inte beställt några telefoner. Han insåg snabbt att hans identitet hade blivit kapad av bedragare.

– I början kändes det inte så besvärligt. Men sedan fick jag veta att de redan hade hämtat ut paketen. Med andra ord hade de en legitimation med mitt namn och personnummer. Då kändes det för jävligt, säger han i Aftonbladet TV:s program Brottscentralen.

Adam polisanmälde kapningen snabbt. Han spärrade också sitt personnummer hos upplysningsföretagen och Skatteverket.

– Jag kan inte göra ett smack nu. Man blir väldigt begränsad. Om jag ska köpa något får jag väl föra över pengar till någon annan, säger han. 

”Många oroliga ringde”

Omkring 75 000 svenskar får sina identiteter kapade varje år. För att du ska kunna spärra ditt personnummer, och på så sätt skydda dig mot id-stöld, har det tidigare krävts att du hamnat i bedragares klor och polisanmält det. Nu kan du dock spärra ditt personnummer i förebyggande syfte, utan att du råkat ut för något brott.
Det är kreditupplysningsföretaget UC som lanserat en proaktiv spärr. Om du listar dig där så meddelas de anslutna nätbutikerna om någon försöker använda ditt personnummer för att handla.

– Vi märkte att många oroliga ringde in till oss och ville spärra sig även om inget hade hänt. Då bestämde vi oss för att börja erbjuda en sådan spärr, säger Anna Bülow, antibedrägeriexpert på UC.

Jan Olsson, förundersökningsledare på polisens nationella bedrägericentrum, rekommenderar alla som är oroliga att spärra sitt personnummer på förhand.

– Det är en mycket bra idé att spärra sig. Många banker erbjuder möjligheten att låsa sitt kreditkort för användning utomlands, det i kombination med spärren skulle nog kunna stoppa mycket brottslighet verksamhet, säger han.  

Liten del av marknaden

Men något fullständigt skydd mot bedragare ger inte UC:s spärr. I nuläget är enbart sju svenska bolag anslutna.

– Det här är en väldigt liten del av den svenska marknaden och noll procent av den internationell marknad. E-handeln är global, och det är bedrägerierna också. Det här är en bra idé, men det är långtifrån något heltäckande skydd, säger Per Geijer, säkerhetschef på branschorganisationen Svensk Handel.

Han fortsätter:

– Det går inte att skydda sig mot id-kapningar och bedrägerier. Men man kan minska konsekvenserna av dem. Risken med en proaktiv spärrtjänst är att folk spärrar sitt personnummer och sedan glömmer bort det, då kan de inte handla.

Anna Bülow på UC hoppas att spärrtjänsterna kommer att växa.

– Vi ville göra något åt detta, och började i Sverige. Men så länge alla handlare inte är anslutna ger det inte ett komplett skydd, vi tror dock starkt på konceptet, säger hon.

Så spärrar du ditt personnummer

Foto: Skatteverket
Foto: Skatteverket

Kontakta kreditupplysnings­företagen

När du har råkat ut för en id-kapning ska du så snabbt som möjligt spärra ditt personnummer hos kreditupp­lysningsföretagen. Det ger dig ett bra skydd eftersom det ofta krävs kreditupplysningar för att genomföra bedrägerier. Om du är orolig för att bli utsatt för id-stöld kan du spärra ditt personnummer på förhand med en tjänst från UC. De handlare som i nuläget är anslutna till UC:s tjänst är Bubbleroom, Halens, Cellbes, Min UC, Datagubben, Elji Elektronik och Billig Teknik.

Spärra dig överallt

Tänk igenom vilka tjänster du har, som bedragare kan tänkas utnyttja. Kontrollera dina bankkonton och spärra kort. Om du har blivit av med ett id-kort, spärra det också. Hör med Skatteverket och ­säkerställ att du är folkbokförd på rätt adress. Kontakta Svensk Adressändring och kontrollera att ­ingen eftersändning har gjorts.

Det händer när du är spärrad

Om du spärrar ditt personnummer hos kreditupplysningsföretag kommer du inte kunna ta lån, starta abonnemang eller göra andra saker som kräver kredit­upplysning. Spärrar du dig med en proaktiv tjänst, som UC:s, kommer anslutna handlare att neka dig köp. Men du kan alltid låsa upp spärren ­tillfälligt och sen återaktivera den.

Publisert:

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu