Boeing 737 Max 8 stoppas i brittiskt luftrum

Efter flygkraschen i Etiopien: Storbritannien stoppar Boeing 737

avTT

Foto: Kin Cheung/AP/TT
Boeing uppdaterar olycksdrabbad flygplansmodell. Arkivbild.

Allt fler länder väljer att stoppa Boeings flygplansmodell 737 Max 8 efter helgens flygkrasch i Etiopien. De senaste i raden är Australien, Sydkorea och Singapore.

Storbritannien stoppar Boeing 737-8 från att flyga över landets luftrum.

Under tisdagseftermiddagen meddelades att Storbritannien förbjuder bolag att flyga flygplansmodellen Boeing 737 Max 8 i landets luftrum, rapporterar flera internationella medier.

Det uppges vara en försiktighetsåtgärd.

Resebolaget Tui kommer att flyga hem resenärer i ett annat plan, skriver BBC News.

Något sådant förbud är inte aktuellt i Sverige.

– Flygplanet är säkert att flyga med. Vi har också sett att de svenska flygbolagen verkligen tagit situationen på mycket stort allvar. De gör verkligen sitt yttersta för att säkerställa fullgod flygsäkerhet så det känner vi oss trygga med, säger Staffan Söderberg, chef för sektionen för flygbolag på Transportstyrelsen.

Han tillägger även att myndigheten utvärderar situationen kontinuerligt utifrån de fakta som kommer in från USA:s luftfartsmyndighet. Den har krävt att bolaget genomför förändringar på flygplansmodellen senast i april.

För svensk del är det i nuläget Norwegian och TUI som använder modellen för rutter till och från Sverige.

Norwegian har 15 stycken Boeing 737 Max 8-plan i sin flotta, varav tre används för rutter till och från Sverige. Planen används i hela ruttnätet såväl inom Europa som vid transatlantiska flygningar. Bolaget meddelade i går att det har tät kontakt med Boeing men inte tänker stoppa flygningar med den specifika modellen.

Fler inför förbud

Tvärtemot det svenska beskedet har Singapore och Kina meddelat att de parkerar modellen. Under tisdagen kom besked att Australien, Sydkorea och Singapore gör samma sak.

"Vi inför en tillfällig avstängning medan vi avvaktar mer information", skriver Australiens luftfartsmyndighet.

Även om flygbolaget Fiji Airlines är det enda som påverkas av det australiska beslutet är det ännu ett avbräck för hårt ansatta Boeing.

Enligt nyhetsbyrån Reuters påverkas nu nästan 40 procent av alla Boeing-plan av den specifika modellen av olika nationella förbud.

Aktien rasar

Dödsolyckan är den andra med just denna modell på kort tid. Ett plan av samma modell störtade i Indonesiens huvudstad Jakarta förra hösten.

Alla 189 ombord omkom då. Den amerikanska luftfartsmyndigheten har konstaterat likheter mellan helgens krasch, som kostade ombordvarande 157 människor livet, och haveriet i Jakarta, men några slutsatser har inte kunnat dras.

Boeings aktie har rasat kraftigt efter helgens olycka och flygplanstillverkaren meddelar samtidigt att man ska uppdatera programvaran till flygplansmodellen.

Flygplanstillverkaren säger att man under flera månader – sedan kraschen Indonesien i oktober i fjol – har arbetat med en förbättring av programvaran, men nämner inte söndagens krasch i Etiopien som en anledning till uppdateringen.

Fakta: Här får Boeing 737 Max 8 flygförbud

Ett antal länder och flygbolag har parkerat sina Boeingplan av modellen 737 Max 8 sedan två olyckor inom loppet av några månader har inträffat med flygplanstypen.

I oktober i fjol omkom 189 personer ombord på ett Lion Air-plan i Indonesien och i söndags omkom 157 personer ombord på ett Ethiopian Airlines-plan i Etiopien.

Omkring 350 plan av modellen 737 Max 8 är i drift världen över för tillfället.

Länder som tagit Boeing 737 Max 8 ur bruk:

Australiens luftfartsmyndighet har beslutat om förbud.

Singapores luftfartsmyndighet har helt förbjudit plantypen att färdas i landets luftrum.

Kina har stoppat planens inrikesflygningar.

Indonesien har gett elva plan av typen Boeing 737 Max 8 flygförbud.

Sydkoreas transportmyndighet uppger att två plan som flygs av bolaget Eastar Jet fått flygförbud och ska undersökas.

Mongoliet uppger att man har ett plan av den aktuella modellen och att det fått flygförbud.

Flygbolag som tagit Boeing 737 Max 8 ur bruk:

  • Ethiopian Airlines, Etiopien

  • Comair, Sydafrika

  • Cayman Airways, Kajmanöarna

  • Gol Airlines, Brasilien

  • Aeromexico, Mexiko

  • Aerolineas Argentinas, Argentina

ARTIKELN HANDLAR OM