Kolla – nu har Sverige bästa ekonomin i EU

avJoachim Kerpner

Publicerad:
Uppdaterad:

Därför kan vi hjälpa Irland

1 av 2
underskott i EU Klicka på bilden för en större version.

Sverige har EU:s starkaste ekonomi.

Skälet är enkelt – vi gjorde hemläxan efter bankkrisen på 90-talet.

Därför har vi råd att hjälpa Irland i dag.

I söndags begärde Irland ekonomiskt stöd från EU, euroländerna och internationella valutafonden, IMF. I går gick EU och IMF in med ett räddningspaket. Samtidigt sa finansminister Anders Borg att Sverige också stöttar Irland.

Överväger lån

– Oron på Irland riskerar att hota den finansiella stabiliteten i Europa och leda till fördjupad lågkonjunktur. Regeringen är därför beredd att överväga ett bilateralt lån till landet, sa Anders Borg.

Irland har med full kraft drabbats av en fastighets- och finanskris liknande den svenska krisen i början av 90-talet. Sverige kom lindrigt undan, just för att vi drog rätt slutsatser efter vår 90-talskris.

Bra blågul prognos

De politiska partierna i riksdagen kom då överens om ett utgiftstak – en gräns för hur stora utgifter staten får ha under ett år.

– Sedan dess har Sverige hållit mycket bättre ordning i statsfinanserna, säger Helena Svaleryd, docent i nationalekonomi.

Under 2009 hade Sverige därför näst bäst ekonomi i EU. Prognosen för 2010 visar att vi blir bäst i klassen, med lägst underskott av alla EU-länder i procent av BNP, enligt EU-kommissionen.

Men Sverige har inte bäst ekonomi i Europa. Det har Norge. Våra grannar har överskott i statskassan, bland annat på grund av sina oljeinkomster.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM