Hallberg: Natomedlemskap kan stärka handeln

Beata Wallsten/TT

Publicerad 2022-05-18

Utrikeshandelsminister Anna Hallberg (S). Arkivbild.
Utrikeshandelsminister Anna Hallberg (S). Arkivbild.

Ett svenskt Natomedlemskap handlar först och främst om Sveriges säkerhet.

Däremot kan det också stärka handeln och öka konkurrenskraften genom att skapa ytterligare en nordisk plattform, enligt utrikeshandelsminister Anna Hallberg (S).

– Då har vi tillsammans ytterligare en plattform att jobba utifrån i Norden. När jag talar med mina kollegor i Norge och Danmark säger de att det är ytterligare en anledning till att man välkomnar Sverige och Finland in i det här, säger Anna Hallberg till TT.

Enligt Hallberg kan ett svenskt och ett finländskt Natomedlemskap även bidra till att locka investeringar till Sverige.

– Med förutsägbarheten i att ha tagit det här svåra, men viktiga och rätta beslutet. Då ligger spelplanen där för de som vill investera i Sverige eller Finland när vi har en nordisk kontext även när det gäller säkerhetspolitiken.

När vi inte har Ryssland som leverantör längre av vissa viktiga mineraler och insatsvaror så behöver Sverige jobba för utökade handelsavtal med andra likasinnade länder, som till exempel Nya Zeeland, Australien, Chile, Mexiko och USA, fortsätter Hallberg.

TT: Betyder det också att vi samtidigt bör sluta handla med vissa länder?

– Just Ryssland är definitivt ett sådant land som vi gör allt för att isolera ekonomiskt med sanktionspaket. Det gäller också Belarus till exempel. Men med de flesta länder vill vi fortsätta hålla en öppen handel med trots synpunkter på demokrati. Vi handlar även med svåra länder och tror på att handel är en språngbräda in till dialog om demokrati och mänskliga rättigheter.

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu