Boom i Skellefteå – många vill bygga bostäder

Av:  TT

Harriet Classon, ordförande i det kommunala fastighetsbolaget Skebo i Skellefteå, blickar ut över Skellefteälven. Arkivbild.
Harriet Classon, ordförande i det kommunala fastighetsbolaget Skebo i Skellefteå, blickar ut över Skellefteälven. Arkivbild.

Batterifabriken som Northvolt snart öppnar i Skellefteå tros leda till tusentals nya jobb de närmaste åren. Nu har 70 bolag anmält intresse för att bygga bostäder i kommunen, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

– Att tala om en byggboom är nästan en underdrift, säger kommundirektör Kristina Sundin Jonsson till radion.

Tidigare har det endast varit några enstaka byggbolag som har visat intresse för bostadsbyggande i Skellefteå. Nu måste byggtakten öka enormt.

– Minst tre, fyra gånger mer bostäder per år än vad vi har haft tidigare tror vi definitivt kommer att behövas, säger Kristina Sundin Jonsson till Ekot.

Även i flera orter i Norrbottens län väntas nya stora industrisatsningar leda till en kraftig befolkningstillväxt – och ett enormt behov av nya bostäder.

– Vi räknar med att man behöver fördubbla byggtakten till ungefär 5 000 bostäder per år i regionen, utifrån de tillväxtmål som finns, berättar Johan Hallberg, organisationen Byggföretagens regionchef för norra Sverige, för radion.

Publisert: