Stark inledning på börsveckan

Av:  TT

Uppåt på Stockholmsbörsen. Arkivbild.
Uppåt på Stockholmsbörsen. Arkivbild.

Stockholmsbörsen inledde handelsveckan markant uppåt.

Det breda OMXS-indexet steg 1,7 procent, med rapporterande Nordea som ett av dragloken. De mest omsatta bolagen på OMXS30 lyfte 1,4 procent.

Uppgången var bred, med merparten av aktierna i OMXS30-index på plus.

Nordea redovisade ett oväntat starkt resultat för årets andra kvartal, med draghjälp från högre ränteläge. Aktien lyfte 5,5 procent.

Atlas Copco meddelade att man har slutfört förvärvet av Ceres Technologies, en amerikansk underleverantör inom halvledarindustrin. Aktien steg 1,2 procent.

Klädkedjan H&M:s aktie ökade 0,7 procent efter beskedet om att man nu påbörjar avvecklingen av verksamheten i Ryssland. Det sker efter pausen i försäljningen som infördes dagarna efter den ryska invasionen av Ukraina tidigare i år.

Allra bäst på de stora bolagens lista gick molntjänstbolaget Sinch som tog igen lite av förra veckans fall och steg 17,2 procent.

Aktien i biometribolaget Fingerprint Cards rasade med 12,4 procent efter beskedet om att bolaget skär ned personalstyrkan med 10 procent med hänvisning till motvind på mobilmarknaden i Kina.

SAS-aktien, som tappat nästan hälften av sitt värde sedan årsskiftet, lyfte med 20,9 procent då marknaden hoppas på en lösning på konflikten.

De ledande Europabörserna stängde positivt. FTSE100-index i London och CAC40-index i Paris lyfte 0,8 procent. Frankfurtbörsens DAX-index hade klockan 17.45 gått upp 0,6 procent.

Publisert:

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu