Sparekonomen: Så kan du sänka dina elkostnader

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Elpriserna har varit i mångas fokus under det senaste året.
Compricers sparekonom Christina Sahlberg ger sina bästa tips för hur du kan sänka dina elkostnader – och spara pengar.
– Sitt inte kvar på det avtal du alltid haft eller där du har nätavgiften, då kanske du betalar alldeles för mycket.

Under det gångna året har elpriserna varit rekordhöga och har för blivit en anledning att se över sina elavtal. Med hjälp av rätt avtal kan du som kund spara hundralappar.

Att hålla koll på elpriset är inte enbart en viktig fråga för konsumenterna, utan även för elbolagen själva. Flera bolag har till och med slutat att erbjuda kunder möjligheten att binda sina elavtal.

– Det är så höga priser nu att man inte vet vilka priser man ska sätta på de fasta avtalen, säger Christina Sahlberg.

Christina Sahlberg, sparekonom Compricer
Christina Sahlberg, sparekonom Compricer

Se till att du har rätt elavtal

För att minska elkostnaderna finns det massor du kan göra själv. Att gå igenom den egna elförbrukningen och undersöka vad för slags elavtal du betalar för är en enkel första åtgärd.

– Orkar du inte göra något annat, ta reda på och kolla så att du inte har ett anvisningsavtal. Det är det avtal man blir anvisad till av ditt nätbolag om du inte väljer elbolag själv när du flyttar. Vissa avtal kan vara upp till 70 procent dyrare, säger Christina Sahlberg.

Jämför el-priser

Att byta till ett annat elbolag kan också innebära till ett klirr i kassan genom sparade utgifter. Sparekonomen Christina Sahlbergs tips är att jämföra elbolagens priser och avtalsutbud.

– Man ska inte säga ja till första bästa som knackar på, ett elbolag kan vara billigt för din granne men inte för dig. Där är det smart att använda tjänster som Elskling, Compricer eller Konsumenterna där alla elbolag finns listade, man får reda på vad som är billigt och man får reda på totalkostnader med skatter och andra avgifter. Att googla runt och kolla och jämföra själv tar en hiskelig tid. Men via dem kan man jämföra bundet mot rörligt, hur mycket det kostar att binda elpriset, säger hon.

Styr din egen elförbrukning

Att dessutom kolla igenom vilka olika typer av avtal som elbolagen erbjuder kan också vara ett sätt att själv påverka sina elkostnader. Många elbolag erbjuder i dag timavtal eller effektavtal där kunden själv kan styra sin elförbrukning och anpassa sina vanor till den tid på dygnet då priset är lägre. Men där är det viktigt att gå igenom hur elbolaget debiterar elförbrukningen.

– Fler och fler bolag använder effektavtal, om du använder mycket effekt under de tider när elen är billig får du ett billigare pris, sen finns det bolag som tar ut effekten utifrån den timme man använder som mest el. Om du har timavtal, kolla hur ditt elbolag gör och se till att det gör så bra som möjligt utifrån det avtalet, säger Christina Sahlberg.

Publisert:

LÄS VIDARE

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu

OM AFTONBLADET

Tipsa oss: SMS 71 000. Mejl: tipsa@aftonbladet.se
Tjänstgörande redaktör: Matilda Andersson, Fredrik Palmqvist. Elvira Barsotti, Nils Höglander
Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
Redaktionschef: Karin Schmidt
Support: Kontakta kundtjänst
AnvändarvillkorPersonuppgiftspolicyCookiepolicyRapportera fel Nyhetsbrev

OM AFTONBLADET