Butikerna: Nu höjer vi priset på elektronik och vitvaror

Foto: Johnér
Om två veckor höjs priserna i butikerna.
MIN EKONOMI

Den 1 juli börjar den nya kemikalieskatten att gälla.

Då kommer priset på elektronik och vitvaror att höjas med hundratals kronor.

– Priset på de flesta av våra vitvaror kommer att höjas direkt med 400 kronor, säger Christer Larsson, koncernchef på Elon.

Kemikalieskatten på elektronik och vitvaror trädde i kraft redan den 1 april. Men det är först i juli effekten kommer att märkas i butikerna – och det direkt.

– De flesta av våra vitvaror kommer att påläggas det maximala skattepåslaget på 320 kronor plus moms. Det innebär att priset kommer att höjas med 400 kronor direkt den 1 juli, säger Elons koncernchef Christer Larsson.

Ska minska mängden flamskyddsmedel

Syftet med den viktbaserade skatten är att minska mängden farliga flamskyddsmedel i elektronik och vitvaror, genom att förmå konsumenter att välja mer miljövänliga produkter.

Skatten är komplex och alltså baserad på hur tunga produkterna är. Produkter som innehåller mindre mängder flamskyddsmedel beskattas också lägre. Men de stora elektronik- och vitvarukedjorna förbereder generella prishöjningar från och med den 1 juli.

”Generella prishöjningar”

– Beräkningsmodellen är inte helt enkel, men vi kommer generellt att behöva höja våra priser under en övergångsperiod, säger Jessica Wallin, kommunikationsansvarig på Elgiganten.

Även Netonnet bekräftar via mail att priserna kommer att höjas.

”Vi kommer vara tvungna att höja priset på många produkter. Priset på exempelvis TV-apparater kommer att höjas med upp till cirka 400 kr. En dator med bildskärm kan komma att bli cirka 800 kr dyrare” skriver Nora Ay, PR-chef på Netonnet.

Mediamarkt vill inte precisera vilka produkter som får ett prispåslag, men att att dessa kommer att prisjusteras från och med den 1 juli.

Kritiseras starkt

Skatten har kritiserats för att enbart gälla varor som säljs av svenska återförsäljare – e-handel från utlandet är undantagen. Christer Larsson på Elon tror inte heller att den kommer leda till några större miljöeffekter.

– Sverige står för cirka tre procent av Europamarknaden för elektronik och vitvaror. Det är väldigt anmärkningsvärt att man inte driver igenom en lag på EU-nivå istället, säger han.

Jessica Wallin på Elgiganten resonerar på samma sätt.

– Relativt sett få produkter säljs i Sverige. Frågan är hur stor roll det spelar för tillverkarna vilka produkter svenska konsumenter köper. En EU-lagstiftning skulle sätta större press på leverantörerna, säger hon.

FAKTA

Kemikalieskatten - så fungerar den

Från och med 1 juli kommer skatten att tas ut på kemikalier i vissa elektronikprodukter. Syftet är att minska förekomst, spridning och exponering av farliga flamskyddsmedel i människors hemmiljö.

Så räknas skatten ut:

Skatten beräknas på varornas vikt och är 8 kronor per kilo för vitvaror och 120 kronor per kilo för övrig elektronik. Skatten kommer att begränsas till 320 kronor per vara. Skatten blir lägre om varan inte innehåller vissa grupper av flamskyddsmedel.

Källa: Skatteverket

FAKTA

Så mycket dyrare blir produkterna

Sajten kemikalieskatten.se (som bland andra Elektronikbranschen och Svenskt Näringsliv står bakom) har räknat ut följande exempel:

  • Tvättmaskin - kan bli cirka 400 kronor dyrare

  • Dator och skärm - kan bli cirka 800 kronor dyrare

  • Hembiosystem (TV, ljud-anläggning och Blu-rayspelare) - kan bli cirka 1200 kronor dyrare

  • Spelkonsol - kan bli cirka 400 kronor dyrare

Skattepåslaget sker individuellt per vara. En dator och skärm räknas alltså som två varor.

FAKTA

Det här är flamskyddsmedel

Flamskyddsmedel används för att fördröja eller hindra att ett material börjar brinna och finns i bland annat elektroniska produkter. Vissa flamskyddsmedel är hälso- och miljöfarliga och en del är misstänkt hormonstörande. Det finns flera hundra olika flamskyddsmedel, och flera av de farligaste är förbjudna i elektriska och elektroniska varor.

Källa: Kemikalieinspektionen