Efter nya reglerna - behåller sina abonnemang

avJosefin Westin

Publicerad:
Uppdaterad:
Trots Telias omfattande kampanj har kunderna inte lockats till att teckna nya abonnemang.

På torsdag avskaffas roamingavgiften.

Trots att samtliga teleoperatörer försökt locka kunderna med nya abonnemang har de flesta valt att stanna kvar med sitt gamla , enligt Aftonbladet/ Inizio.

– Många känner inte till det här helt enkelt, säger Karin Nelsson, opinionsanalytiker på Inizio.

Från och med den 15 juni får teleoperatörerna inte ta ut en avgift för roaming inom EU eller Norge, Island och Liechtenstein. De allra flesta mobiloperatörer införde de nya reglerna redan i våras men har också gjort om sina abonnemangsportföljer.

Enligt en opinionsundersökning av Aftonbladet/ Inizio har 90 procent av svenska folket kvar sina gamla abonnemang.

”Har inte agerat”

Teleoperatörerna har alltså inte lyckats locka över sina kunder till de nya abonnemangen. Aftonbladet genomgång av de största teleoperatörernas nya portföljer visar att de allra flesta piffat portföljerna med ökad surfmängd. Oftast till ett ungefärligt pris som innan.

Ibland är det till och med billigare att teckna om sitt abonnemang, framför allt hos Telenor. Telia och Tele2 har höjt vissa av sina abonnemang men också sänkt ett par. Tre däremot har låtit sina priser vara oförändrade.

Trots detta låter alltså mobilkunderna bli att byta. Endast fyra procent uppger att de bytt abonnemang på grund av nya roamingreglerna.

– De har inte agerat i någon större utsträckning egentligen. Det är väldigt få, som säger att de har bytt abonnemang, säger Karin Nelsson, opinionsanalytiker på Inizio.

Surfar sparsamt

På frågan om varför de inte har bytt så svarar de allra flesta att de inte känt till de nya reglerna och att de tycker att det är bekvämt med det abonnemang som de har.

Men sen uppger även många att de är bundna i de avtal som de har. De har helt enkelt ingen möjlighet att byta abonnemang.

Så här skriver ett par av de utfrågade:

”Uppsägningen har inte gått ut.”

”Uppbunden i 24 månader.”

Förutom priset så har nu teleoperatörerna möjlighet . Det har de allra flesta teleoperatörer hoppat på.

– 12 procent svarar att de inte åker utomlands över huvud taget, säger Nelson.

Bland de som reser utomlands uppger mer än hälften att de surfar på utlandssemestern men håller noga koll på kostnaden.

– De borde välkomna de nya roamingavgifterna. Men folk känner inte till det.


Så gjordes undersökningen: Den är gjord av Inizio på uppdrag av Aftonbladet inom ramen för Schibsted/ Inizios opinionspanel som speglar svenska folket. 1 581 personer över 16 år intervjuades via webben 6–12 juni 2017. Frågan som ställdes var: Har du kvar ditt gamla abonnemang inför de nya roamingreglerna eller har du valt att byta abonnemang?

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka här för att läsa mer och gå med!

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

MER OM MIN EKONOMI