Cykeltjuven lägger i en högre växel

Foto: Johnér Bildbyrå
Tjuvarna stjäl allt dyrare cyklar. Därför är det viktigt att du låser cykeln på rätt sätt.
MIN EKONOMI

Augusti innebär högsäsong för cykeltjuven.

Allt dyrare cyklar stjäls.

– Ju mer man cyklar desto mer ökar det, säger Erik Arvidsson, skadeförebyggare på Folksam.

Varje år får ungefär 270 000 hushåll en cykel stulen. Det är främst barnfamiljer som drabbas.

Under det första halvåret i år har närmare 30 000 cykelstölder polisanmälts, visar siffror från BRÅ, Brottsförebyggande Rådet. Det är visserligen en minskning med fyra procent, jämfört med samma period förra året, men nu har vi gått in i den värsta månaden på året.

Dyrare cyklar stjäls

För i augusti lägger cykeltjuven in sin högsta växel enligt Folksam, som tar emot många samtal från folk som vill ha ersättning för stulna cyklar.

– Det är trendigt att cykla i dag och i augusti är det fortfarande bra väder. Ju mer man cyklar desto mer ökar det, säger Erik Arvidsson, skadeförebyggare på Folksam.

Och tjuven är ute efter allt dyrare cyklar. Försäkringsbolagets ersättningar för cykelstölder har nämligen gått från totalt ungefär 16 miljoner per år till 36 miljoner per år de senaste tio åren.

Tjuven arbetar mest på allmänna platser, men allt fler cyklar stjäls även på lägenhetsgårdar eller villatomter.

Använd godkänt lås

– Du kanske cyklar till jobbet eller skolan och är duktig på att låsa cykeln där. Sedan när du kommer hem struntar du i det för att du tänker att det är tryggare på din egen tomt. Men cykeltjuvarna rör sig överallt, säger Erik Arvidsson.

Du kan få ersättning från din hemförsäkring om din cykel har stulits.

Det är viktigt att låsa din cykel med ett godkänt lås i ramen och i ett fast föremål för att skydda den mot stöld. Det är också bra att märka den för att det ska vara lättare att bevisa att den är din om den skulle komma bort.

– Undvik även att parkera den bakom buskage och annat som skymmer på mörka platser. Om du har köpt en begagnad cykel ska du få med originalhandlingarna också så att du vet att den inte är stulen.

ARTIKELN HANDLAR OM

Cykel

Brott

Folksam