Så mycket sparar du på att odla kryddorna

Foto: Johner
Det är enkelt att odla själv men framför allt billigt för plånboken.
MIN EKONOMI

Ska du laga mat med färska kryddor i kruka kan det bli dyrt.
Om du inte odlar dem själv.
– Du behöver bara köpa en säck med jord, säger Bo Rappne, trädgårdsmästare.

Den billigaste krukan med färska kryddor i våra matbutiker kostar 12.90 kronor styck på Willys för ett knippe gräslök. Allra dyrast blir koriandern till tacon för nästan 30 kronor krukan på Coop. Går det åt två tre krukor per middag är man snabbt uppe i 100 kronor - bara för färska kryddorna.

Det finns en billigare utväg. Odla själv.

– Det är roligt att odla och inget är så gott som det man odlar själv, säger Bo Rappne, trädgårdsmästare på Slottsträdgården Ulriksdal utanför Stockholm.

Den billigaste fröpåsen kostar knappt 10 spänn styck. Lägg på en påse jord på 40 liter för 30 kronor. Sen är du klar.

– En påse jord räcker till många krukor. Fröpåsar och sticklingar kan du få av kompisar. Det behöver inte kosta mer än 50 spänn. Du kan odla vad du vill, säger Bo Rappne.

På de allra flesta fröpåsar står det att fröerna ska förodlas med alltifrån början av februari till slutet av juni. Men det går faktiskt att så sina egna kryddor året om.

– Så länge som det är varmt nog att det gror. Man kan ha en ledlampa under vintern så kan man odla året runt. Man behöver inte vara självförsörjande på allt eller i alla fall inte första året. Kryddat med stolthet, det är bäst.

Här är bästa tipsen på hur du maxar odlingsbudgeten.

1. Använd vanlig jord

Det står att du ska så i såjord. Skit i det. Så i vanlig jord i stället. Det går lika bra och är billigare.

Foto: Johner
Gör odlingen så enkel som möjligt för dig. Använd dig av det du har hemma och börja i liten skala.

2. Så inte allt på en gång

Du behöver inte tömma hela fröpåsen i ett bräde. Sprid ut fröerna på flera omgångar.

3. Byt fröer med andra

Köpa en eller två olika frösorter och byta sedan med någon annan. På sociala medier finns det olika grupper för fröbyteri. Trädgårdsföreningarna brukar också ordna bytardagar.

Om du testat att odla dill, passa på och spara några fröer till nästa år. Dill är nämligen en av kryddörterna som det är lätt att ta egna frön ifrån.

Foto: Johner
Det är bara fantasin som kan begränsa vad du kan så i – alltifrån en toalettrulle till en plastbytta. Allt behöver inte vara i terrakotta.

4. Odla i det du har hemma

Du behöver inte speciella odlingskärl eller krukor för att så dina frön. Ta något som du har hemma, alltifrån en ugnsform till att återvinna någon bytta från uppätna livsmedel som från frukt eller mejeriprudukter. Du kan klippa en mjölkkartong i tu och bredså i den. Man kan även så i äggskal.

5. Satsa på fleråriga plantor

Det absolut billigaste är ju att satsa på kryddplantor som går att övervintra, som rosmarin.

6. Odla även gamla fröer

Trots att många säger släng, testa i alla fall. Har du några gamla fröer där hemma så och se vad som händer. De kan ha dålig grobarhet. Men kanske kan användas till något annat, som sallad. Så dom tätt i ett tråg med jord och när bladen sedan kommit upp skörda dem till sallad eller smörgås.

Foto: Johner
Sen är det bara att luta sig tillbaka, vattna ibland och njuta av dina örter.
Foto: Photographer: Tomas Södergren
Här tipsar Bo Rappne om sina bästa odlingstips.
ARTIKELN HANDLAR OM

Sparande

Bo Rappne