Bush efterlyste ny företagsetik

MIN EKONOMI

Kritiserade företags-
ledningar i sitt tal

Nu måste det bli stopp på kreativa bokföringslösningar och amerikanska företagsskandaler.

President George W Bush kritiserade i dag i skarpa ordalag alla de företagsledningar som fått förtroendet att vackla.

- Fler företagsskandaler är dolda i Amerika och vi måste nu göra vad vi kan för att avslöja dem, sa Bush.

George Bushs framträdande på tisdagen föregicks av en mängd spekulationer och amerikanska medier presenterade redan i förväg delar av presidentens tal på Wall Street.

- De senaste året har alla New Yorkbor visat världen er styrka, sa Bush när han inledde talet.

- Och alla amerikaner är stolta över New York.

Länge uppehöll sig presidenten vid alla positiva tecken som finns för landet, trots att det senaste året betytt en nedgång i den amerikanska ekonomin. Man sedan kom George Bush in på det allvarliga ämnet för dagen

- De amerikanska ekonomitidningarnas sidor ska inte se ut som skandalblad, sa han.

Skällde ut företag

Och började skälla ut de företag som fått investerarnas förtroendet att vackla.

- Det är dags att återinföra de regler och lagar som kapitalismen bygger på.

President Bush efterlyste en ny företagsetik och presenterade en rad åtgärder som ska stoppa företag från att använda de kryphål som finns i lagen – och som gör att företag kan vilseleda i sin bokföring.

Han vill också ha skarpare lagar och strängare fängelsestraff mot ohederliga företagsledningar. För att undvika framtida skandaler föreslog presidenten även hårdare tag mot de som förstör dokument.

För tonen har skärpts efter den senaste tidens skandaler inom företag som WorldCom och Enron. George Bush sa i sitt tal att företagsledare som döms för bedrägeri aldrig mer ska få ha den typen av tjänster.

Vita huset hade redan i förväg kommenterat presidentens tal:

- Presidenten vill avslöja och straffa korruption, flytta företagens bokföring ut ur skuggorna och skydda småsparare och pensionstagare, hette det i ett uttalande, enligt CNN.

Även Bush lämnade ett uttalande i förväg:

- Vi har en skyldighet gentemot alla anställda, aktieägare och investerare i Amerika att straffa de skyldiga, täcka alla kryphål och skydda alla anställdas pensioner och det kommer vi att göra, sa presidenten.

Vd:n sätter standarden

I sitt tal meddelade presidenten även att en specialstyrka – som ska arbeta mot företagsbedrägerier och samordna olika myndigheters arbete – ska inrättas.

- Alla i ett företag ska leva upp till en hög etisk standard. Men vd:n sätter standarden, sa Bush.

Och han uppehöll sig länge vid de etiska kraven på alla företagsledare. Presidenten krävde dessutom att de större företagens vd:ar ska förklara hur deras kompensationslösningar ligger i aktieägarnas intresse. Och att framtida årsrapporter ”på vanlig engelska” ska beskriva hur företagsledningarna kompenseras för sitt arbete.

Mattias Lundell

ARTIKELN HANDLAR OM