S vill höja skatten

Föreslår höjningar för de rikaste i samhället

Vill höja skatterna Thomas Östros och Mona Sahlin.
Vill höja skatterna Thomas Östros och Mona Sahlin.

Socialdemokraterna anser att höjda skatter kan ta Sverige ur den ekonomiska krisen.

Partiet vill återinföra förmögenhetsskatten, höja skatten för höginkomsttagare som tjänar över en miljon kronor och införa en extra fastighetsskatt på villor med taxeringsvärden över fem miljoner.

”När nu Sverige går igenom den djupaste ekonomiska krisen på flera decennier är det rimligt att alla får möjlighet att bidra. Många människor med höga inkomster har hittills inte märkt av krisen. I stället har de fått skatten sänkt på lånade pengar”, skriver partiledaren Mona Sahlin och partiets ekonomiske talesman Thomas Östros på DN-debatt.

Skatteinkomsterna beräknas tillföra statskassan fem miljarder kronor.

Orättvist

Enligt Mona Sahlin och Thomas Östros är inte fastighetsskatten rättvis idag.

”Det är orimligt att de med stora attraktiva fastigheter inte bidrar med mer i skatt än vanliga radhusägare. Vi vill att de med villor som är taxerade till mer än 5 miljoner kronor ska betala en extra fastighetsskatt på 1 procent av taxeringsvärdet över denna nivå”.

Med en ny förmögenhetsskatt ska de med en förmögenhet på två respektive fyra miljoner kronor betala 1 procent i förmögenhetsskatt, enligt förslaget.

”Vi stänger inte heller dörren för att det kan behövas ytterligare skatteförändringar. Krisen är djup – och alla måste ta sin del av ansvaret”, skriver de.

Publisert:

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu

Ämnen i artikeln