Forskare varnar för bostadsbubbla

Privatekonomi

Förra veckans räntesänkning kan sätta fart på bostadsmarknaden. De stora mäklare som TT talat med är försiktigt optimistiska inför framtiden, medan forskare varnar för att en ny bostadsbubbla kan blåsas upp.

När Riksbanken sänkte räntan i onsdags följde de stora bolåneinstituten efter. Men mäklarna menar att vändningen på bostadsmarknaden kom redan efter räntesänkningen i december.

– Det är en helt annan känsla nu jämfört med oktober–november förra året då det var väldigt trögt och folk avvaktade, säger Johan Vesterberg, pressansvarig på Fastighetsbyrån, till TT.

Jennifer Thorn och Christian Svensson, som letat efter en bostadsrätt sedan i höstas, har märkt att intresset för visningarna ökat.

”Enorma skillnader”

– Det kom olägligt med räntesänkningen för det gör att det är mycket mer folk på visningarna. Förra helgen var vi på en visning där det var kö i hela trapphuset, säger Jennifer Thorn, som på söndagen bland annat tittade på en fyrarummare på Sandbacksgatan på Södermalm i Stockholm.

Den högre aktiviteten på bostadsmarknaden är inte begränsad till storstadsområdena.

– Vi har märkt enorma skillnader. Det finns en optimism som är betydligt annorlunda än det var före jul, säger Wallter Mannberg, mäklare i Umeå.

Under januari steg villapriserna i riket med 4 procent och priserna på bostadsrätter med 5 procent jämfört med december.

– Vi märker inte att det skulle mattas av. Men vi har väldiga problem i ekonomin och det kommer att komma många varsel framöver. Det är svårt att säga hur det kommer att utvecklas, säger Johan Vesterberg

Skick styr pris

Peeter Pütsep, vd för Svensk fastighetsförmedling, tror att räntesänkningen kan förstärka aktiviteten på bostadsmarknaden, även om han vill vara försiktig när han uttalar sig om prisutvecklingen i vår.

– Jag tror att ett stort mått av ödmjukhet är på sin plats, säger Pütsep.

Han tror på en större prisdifferentiering där priserna styrs av lägenheten eller villans skick i stället för, som tidigare, av vilket område bostaden ligger i.

Stellan Lundström, professor i fastighetsekonomi vid Kungliga Tekniska Högskolan, beskriver räntesänkningen som en ”glädjechock” för bostadsmarknaden. På kort sikt.

Manar till försiktighet

– Pengarna har blivit billigare igen. Det som är risken just nu är att man skapar förutsättningar för en ny bostadsbubbla. Priserna går upp till nivåer som på lång sikt inte är motiverade.

TT: Som köpare – hur bör man tänka?

– Jag skulle vara lite försiktig så att man inte hamnar i de här budgivningskarusellerna igen. Man kanske ska ha en viss eftertänksamhet för att den låga räntan så småningom ska följas av en högre ränta.

TT

ANNONS EXTERN LÄNK

Låna upp till 600 000 kr utan säkerhet via Lendo - se över dina möjligheter och ansök här.

Lendo

Publisert:

Aftonbladet

/

Min ekonomi

/

Privatekonomi

ÄMNEN I ARTIKELN

Privatekonomi