Liberalerna: Avskaffa skärpta amorteringskravet

Mats Persson, Liberalernas ekonomiskpolitiska talesperson, vill slopa det skärpta amorteringskravet.
Mats Persson, Liberalernas ekonomiskpolitiska talesperson, vill slopa det skärpta amorteringskravet.

Liberalerna vill slopa det skärpta amorteringskravet om Alliansen vinner höstens val, skriver Dagens Nyheter.
Moderaterna och Kristdemokraterna är positiva, medan Centerpartiet avvaktar.

Det har bara gått drygt två månader sedan amorteringskravet skärptes. Men snart kan det vara ett minne blott – åtminstone om Alliansen bildar regering i höst.

Liberalerna vill nämligen ta bort det, eftersom man anser att det försvårar läget på bostadsmarknaden.

”Ser ökad osäkerhet”

– Vi ser ökad osäkerhet, vi ser prisfall och minskat byggande - framför allt i Stockholm. Och eftersom Stockholm är motorn i svensk ekonomi så är det väldigt allvarligt, säger Mats Persson, Liberalernas ekonomiskpolitiska talesperson, till DN.

Liberalerna har enligt DN inte pratat ihop sig med övriga allianspartier, men Moderaterna skriver i ett mejl till tidningen att partiet fortsatt är ”mycket kritiskt” till det skärpta kravet.

Kristdemokraterna är positiva till Liberalernas förslag, medan Centerpartiet anser att en omfattande reformering av bostadspolitiken krävs efter valet.

Vill se reformer

Först då kan man ta ställning till det skärpta amorteringskravet.

– Bristerna i bostadspolitiken är så pass allvarliga att ingen ansvarsfull regering eller parti kan lämna den utan att den reformeras, säger Emil Källström, ekonomiskpolitisk talesperson för Centerpartiet, till DN.

Det skärpta amorteringskravet

  • Om du tar ett nytt bostadslån som överstiger 4,5 gånger hushållets inkomster före skatt, ska ytterligare en procent av lånet amorteras årligen utöver gällande krav.
  • Sedan tidigare gäller att bostadslån ska amorteras med två procent årligen om lånet överstiger 70 procent av bostadens marknadsvärde. Därefter sjunker amorteringen till en procent av lånet ner till 50 procent av bostadens värde.
  • Som mest kan du alltså behöva amortera tre procent varje år. För ett lån på två miljoner kronor innebär det en amortering på 5 000 kronor varje månad (3 333 kronor före skärpningen).
Publisert:

LÄS VIDARE

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu